preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Od lektire do horora

Autor: Božica FILIPOVIĆ VEG, 10. 11. 2015.

 U sklopu nastave hrvatskoga jezika, u OŠ V. Nazora Nova Bukovica, učenici od petog do osmog razreda pod vodstvom nastavnice Božice Filipović Veg, prošle su godine započeli s provedbom mjesečnih projekata, a  s ciljem razvijanja učeničke kreativnosti, samostalnosti i inovativnosti u ostvarivanju teme dajući pojedincu ili skupini pritom slobodu realiziranja zadatka u bilo kojem smjeru i doživljavajući temu na različite načine.  Uz to, učenici uče surađivati sa svim članovima svoje ekipe, uče se toleranciji i prihvaćanju tuđeg mišljenja, osposobljavaju se za život, ali i usavršavaju svoje govorne i pisane te glumačke ili redateljske sposobnosti. 

   Tako su u mjesecu listopadu učenici šestoga i osmoga razreda, podijeljeni u skupine, imali sljedeće zadatke: šestaši su na zadanu temu: „Istina o lektiri“ osmislili, napisali te izveli vlastiti igrokaz koji govori kako učenici nastoje izbjeći čitanje lektire te kojim se sve trikovima služe kako bi uvjerili nastavnicu ili roditelje (a možda i sami sebe!) da su tu knjigu zaista pročitali.

   Sve su skupine vrlo uspješno odradile zadatak pa nije ni čudo kako su u imeniku „pale“ sve odreda odlične ocjene, a kako je to izgledalo možete pogledati na našoj web stranici škole.  Donosimo vam najuspješnije uratke. 

 

   Osmaši su nešto stariji, a time i mnogo vještiji u snimanju i montiranju pa su, kao pravi mali redatelji, dobili zadatak snimiti kratki film (do 5 min.) na temu po izboru. Snimalo se sve: od horora, preko životnih drama do ljubavnih priča suvremenih Romea i Julije.

   Osim glume u prigodnom okružju i uređene scenografije, valjalo je podijeliti uloge, napisati scenarij, naučiti ga, osmisliti kostimografiju, snimiti kadrove, montirati i urediti uvodnu i odjavnu špicu, te, naravno, dodati glazbenu podlogu. Kao što vidite, zadatak nije bio nimalo lak. No, osmaši su ga uspješno odradili. Kako se horor o bijeloj udovici pretvorio u komediju pogledajte također na našoj web stranici.

 

   Teme projekata svake se godine mijenjaju, a nastavnica svaki put dobije novu ideju o mogućem izazovu kako se ništa ne bi moglo „kopirati ni prepisivati“ od prethodne generacije. Iako projekte odrađuju u svoje slobodno vrijeme, učenici ih vole i svaki se puta raduju novom iskustvu i avanturama.

 

 
Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2017/2018

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Voće i čaša mlijeka za zdravlje

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju