preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Škola u prirodi (24.6.-3.7.2016.)

Autor: Maja Kanđera, 10. 7. 2016.

I ove su godine učenici koji idu na izbornu nastavu slovačkog jezika imali mogućnost otići na 10 dana u Republiku Slovačku kako bi usavršili svoje jezično znanje, ali i dobili nova znanja o kulturi, povijesti i identitetu Slovačke. Naravno, nova prijateljstva i lijepa iskustva dolaze u paketu :) 

                 

 

 

    Ove je godine iz naše škole u Republiku Slovačku u mjesto Terchová-Vrátna dolina, otišla učenica 6. razreda Elena Koleno. 

    Tema ovogodišnje škole u prirodi bili su obrti i podizanje svijesti o važnosti očuvanja starih obrta. Zbog toga su djeca bila raspoređena u 8 skupina po imenima obrta (ratari, pastiri, lončari, obućari, splavari, kovači, tkači). Djeca su u nekim aktivnostima bila podijeljena po dobi i znanju jezika na 1. i 2. stupanj.

 

     Cilj podjele u skupine bilo je međusobno upoznavanje djece, razvoj timskog rada, njegovanje međusobne komunikacije na slovačkom jeziku, upoznavanje slovačke kulture, zajedničko rješavanje problema, uzajamno pomaganje učenika u skupini, te razvoj pozitivnog natjecateljskog duha.

Kako je škola u prirodi namjenjena djeci, Elena Koleno i Paulina Kuric (učenica iz OŠ I.G.Kovačića Zdenci) napisale su kratak izvještaj: 

Zajedno s učiteljicom Majom Kanđera krenule smo u mjesto Terchova u hotel Boboty u sobe s balkonima i predivnim pogledom na planine i vrhove. koristili smo razne prostorije, bazen za kupanje, te dvoranu za društvene aktivnosti u kojoj smo svaki dan provodili najviše vremena. Sve to nalazilo se u prekrasnom i tihom kraju naše divne Slovačke.

  Osim Pauline i mene, školu u prirodi posjetili su učenici koji također uče slovački jezik i kulturu u svojim školama, a to su učenici iz sljedećih mjesta: Jakšić, Ilok, Osijek, Našički Markovac, Jelisavac, Višnjevac, Međurić, Zdenci, Josipovac Punitovački. Sveukupno bilo je 40 učenika i 3 učitelja iz Hrvatske. 

Naš cjelodnevni program bio je ispunjen raznim aktivnostima. Prijepodne smo obilazili razna mjesta okolice Terchove, a poslijepodne su bila organizirana razna sportska natjecanja, dječje igre i izleti.

Uživale smo u druženju sa svojim vršnjacima iz ostalih mjesta naše zemlje kao i s učenicima iz Poljske te smo stekle nova prijateljstva, a i naučile poneke poljske riječi čak i brojalicu, koja se na našem jeziku zove ,,Bratec Martin'' to smo recitirali za doručkom. Bili smo podijeljeni u grupe zajedno sa djecom iz Poljske po nazivima.

Od prirodnih ljepota, posjetili smo Vratnu dolinu, vrh Chleb, Janošikove diery, skanzen Vychylovku. 

Zadnji dan našeg boravka obilježili smo priredbom

.

U Slovačkoj, u školi prirode je bilo divno, pomalo naporno, ali zabavno, još jednom zahvaljujemo najboljoj učiteljici slovačkog jezika što nam je to priuštila. I što smo stekli nova prijateljstva, i iskustva. Još jedno veliko hvala što smo dobile tu mogućnost otići onamo i tko god je bio svi znaju da je tamo jako lijepo, zato ako vam se pruži prilika da odete, svakako odite nećete požaliti!

 

     Projekt je financiran kroz suradnju Ministarstva školstva Republike Slovačke i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske posredništvom Slovačkog kulturnog centra u Našicama zaduženog za školstvo i obrazovanje na slovačkom jeziku u Republici Hrvatskoj po modelu C. I ovim putem bismo im opet zahvalili. 

    Veselimo se sljedećoj godini, novim iskustvima, prijateljima i novoj lokaciji škole u prirodi u Slovačkoj :)
Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2017/2018

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Voće i čaša mlijeka za zdravlje

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju