preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Kompostiranje je in!

Autor: Lareta Žubrinić, 24. 3. 2017.

    Proljetne zadrugarske aktivnosti započeli smo ovaj tjedan sa sadnjom voćaka, ali i izradom kompostera. 

   Budući da je vrijeme i više nego povoljno za sadnju i razne aktivnosti u vrtu i dvorištu, uz pomoć domara Ivice na površini školskog dvorišta posađene su mlade sadnice aronije, joste i  breskve. Sadnice su nam donirali roditelji naših učenika, a ovim putem im zahvaljujemo. Uz već posađene sadnice  lijeske, ove nove sadnice sada su briga naših mladih zadrugara. 

Hvala, Ivice!

   Nakon što smo, zahvaljujući OPG Matota iz Miljevaca dobili nekoliko drvenih paleta, domar ih je posložio u kompostere. Stoga su danas članovi "Bukvice" petog i šestog razreda započeli s edukacijom o procesu kompostiranja.

   Iskoristili su slobodnu učionicu informatike kako bi pogledali animirani film o kompostiranju, a nakon razgovora pristupili su izradi plakata na kojemu su stavili najvažnije i najzanimljivije informacije o kompostiranju. 

    Vani su se "bacili" na primjenu naučenog. Što se sve može, a što ne može staviti u komposter mogli su već sami zaključiti, obzirom da je u pripremljenom materijalu već bilo nekih  materijala koji se ni pod razno ne mogu razgraditi uz pomoć mikroorganizama, npr.: metal, plastika i sl.

   Učenici su naučili i to da su  za dobivanje vrijednog komposta važni voda, kisik i temperatura. Sami su  zaključili kako i u školi imamo neke biorazgradive materijale koji se mogu ostavljati u komposteru, a to su: ogrizak od jabuke, kora od banane, korov, ljuske od jaja i luka i dr. Primijetili su i kako dobiveni kompost možemo koristiti za cvijeće i sadnice i koje krase školski okoliš.

  Najvažnije o kompostiranju možete od danas naučiti s plakata koji se nalazi u hodniku škole, ali i s infokartice u prilogu teksta (kliknite na sličicu). Kompostiranje je korisno za sve nas, zato kompostirajte!

   Na kraju današnje edukacije - zajednička fotografija uz kratki info!

prema materijalima iz Gospodarskog lista
Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2017/2018

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Voće i čaša mlijeka za zdravlje

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju