preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Međunarodni dan muzeja u Zavičajnom muzeju Nove Bukovice

Autor: Lidija Medved, 19. 5. 2017.

     Međunarodni dan muzeja ustanovilo je 1977.godine Međunarodno vijeće muzeja (UNESCO ICOM) koji se od tada, na dan 18. svibnja, obilježava svake godine širom svijeta. U Republici Hrvatskoj obilježava se od 1980.godine.                                                                                                                    

  Tema ovogodišnjeg Dana muzeja je: "Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neirecivom u muzejima". Muzeji su "riznice" u kojima se čuvaju tajne muzejskih predmeta koji progovaraju o životima povijesnih ličnosti, zanimanjima, događajima, zanatima, umjetnosti, običajima, tabu temama...

  S ciljem promicanja svoga rada toga dana muzeji i galerije osiguravaju besplatan posjet izložbama ili stalnim postavama, ali i organiziraju različita događanja i programe te niz drugih akcija namijenjenih različitim skupinama.

   Tako su i ove godini učenici nižih razreda naše škole posjetili  Zavičajni muzej u našem selu koji je, zbog svoje vrijednosti i značenja za lokalnu zajednicu, uveden i Zbirku muzeja Slavonije i Baranje.

       Osim razgleda stalnog postava našega muzeja, tamo su nas dočekale i članice Udruge "Bukovica u srcu", inače "čuvarice" bukovačkog muzeja. Dočekale su nas u "učionici", kako to već nama i priliči. Neke učiteljice spremno su pozirale s "kolegicom".

    Naše bake srdačno su nas primile i svaka na svoj način vratile  u prošlost svojom pričom ili djelom.

  Baka Milka Žagar izrecitirala nam je nekoliko pjesama koje je ona učila u školi. Među njima posebno nam se svidjela pjesma "Putnik" našeg zavičajnog pjesnika Petra Preradovića.

   Baka Slavica Čižmar ispričala je priču o Ivici i Marici na tako zanimljiv način da su učenici bili oduševljeni, dok je  baka Ivanka Medved pričala o tome  kako su se djeca nekad igrala i kratila vrijeme u dugim zimskim noćima.

   Kao šećer na kraju, teta Mirjana Žagar ispekla nam je provu s pekmezom po receptu njezine bake.

     I tako, puni dojmova i trbuščića,  vratili smo se u školu. Zahvaljujemo našim domaćinima i radujemo se novom susretu u  našem muzeju na kojega smo jako ponosni.

    Njegujući kod djece osjećaje za prošlost, gradimo naraštaje za budućnost!

               
Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2017/2018

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Voće i čaša mlijeka za zdravlje

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju