preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Osmaši posjetili Grad Heroj - Vukovar

Autor: Mateja Podolski, 13. 9. 2019.

U sklopu pilot-projekta "Jednodnevni posjet učenika 8. razreda Vukovaru" i učenici 8. razreda naše škole u pratnji razrednika Hrvoja Kraljika u srijedu su, 11. rujna 2019., posjetili Grad Heroj - Vukovar. Ovaj projekt organizira Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru  s ciljem učenja povijesnih činjenica i vrijednosti Domovinskoga rata te kulturne i povijesne baštine toga kraja.

Na ovoj terenskoj nastavi naši su osmaši bili zajedno s učenicima iz Mikleuša, Gradine, Suhopolja i Gornjeg Bazja. Krenuli su u rane jutarnje sate kako bi stigli obići sva mjesta koja su na vukovarskom području stradala u Domovinskom ratu i koja se tamo nalaze u spomen na sve branitelje koji su branili Vukovar.

Kada su osmaši došli u Vukovar,  prvo su u Memorijalnom centru poslušali predavanje o uzrocima, tijeku događaja, žrtvama i završetku Domovinskog rata.

Nakon predavanja išli su u obilazak svih mjesta koja su posvećena Domovinskom ratu i braniteljima grada Vukovara: Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put - Put spasa, Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 1991., Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen-dom Ovčara i masovna grobnica Ovčara.

Obilazak tih mjesta učenicima je bilo vrlo emotivno, a pozorno su slušali sva  predavanja i obratili su posebnu pozornost tijekom obilaska svih memorijalnih mjesta zato jer je nakon predavanja i obilaska grada u Školi mira uslijedio kviz na kojem su sudjelovale sve škole, a učenice Mia Orlić i Mateja Podolski osvojile su za našu školu drugo mjesto.

Poslije kviza uslijedilo je razgledavanje Gradskog muzeja Vukovar i Muzeja vučedolske kulture. Tijekom razgledavanja muzeja osmaši su saznali razne zanimljive činjenice o Vukovaru i o vučedolskoj kulturi.

Nakon napornog dana u Vukovaru došlo je vrijeme za polazak kućama. Svi se slažu da je  bilo jako zanimljivo tijekom cijelog dana te su saznali puno važnih  informacija o Domovinskom ratu,  gradu Vukovaru, njegovoj povijesti  i njegovim hrabrim braniteljima.


Izvor: Mateja Podolski, učenica 8.r. (tekst), Ivana Habuš, učenica 8.r. (foto), članice Novinarske skupine


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju