preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Dan ružičastih majica

Autor: RUŽA ŽIVKOVIĆ, 26. 2. 2020.

Svake godine zadnju srijedu u veljači obilježava se Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, kod nas poznatiji i kao Dan ružičastih majica. Stoga smo i ove godine 26.2.2020. obilježili taj dan obukavši ružičaste majice u znak potpore. 

Učenici matične i područne škole kao i njihovi učitelji i drugi djelatnici škole ponovno su pokazali odgojni aspekt škole potičući sve učenika na oblačenje ružičastih majica bez obzira na dob ili spol.

    „Ovaj pokret je nastao u Kanadi potaknut dirljivom pričom srednjoškolca koji je u znak podrške majci oboljeloj od raka odlučio u školu obući ružičastu majicu čime je postao žrtva nasilja. U znak potpore u pomoć mu je priskočila grupa dječaka koji su podijelivši ružičaste majice školom odaslali poruku o važnosti tolerancije i nenasilničkog ponašanja. Njihova poruka uskoro je poprimila globalni karakter..." (preuzeto s http://www.profil-klett.hr/22-veljace-dan-ruzicastih-majica)

Osim odijevanja ružičastih majica učenici naše škole od najranije dobi uče oblike lijepog ponašanja i odnošenja jednih prema drugima te su pomogli pedagoginji poslati nekoliko lijepih poruka u znak podrške Borbi protiv nasilja.

 

 

 

Učenici koji pohađaju dodatnu nastavu kod učiteljice Silvije Bašić izradili su plakat na kojem su prikazali pozitivne i negativne oblike komunikacije. Svaka negativna rečenica ostavlja duboke posljedice na svaku osobu te su oni negativnu komunikaciju pretvorili u pozitivnu lijepim, pozitivnim i poticajnim rečenicama za zajedničko bolje sutra.

 

Razrednici svih razreda održali s predavanje/radionicu na temu vršnjačkog nasilja na satu razrednog odjela, a tijekom veljače organizirali smo dva predavanja vanjskih stručnjaka koji su učenicima objasnili oblike nasilja i kako djelovati na njega.

Hvala svima koji su obukli ružičastu majicu i time pokazali da su jači od predrasuda, nasilja i svega negativnog što nas okružuje.  

 

Tekst: Ruža Živković (pedagoginja)

Slike: Ivica Turkalj (domar), Nadin Cuca (učiteljica engleskog jezika) i Ruža Živković (pedagoginja)
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju