preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Obilježite Dan rječnika - naučite nove riječi

Autor: Lareta Žubrinić, 19. 10. 2020.

Rječnik je priručnik koji je neizostavan u učenju nekog jezika, pa tako i našeg, hrvatskog. On sadrži popis riječi poredanih abecednim redom, a „težak“ je obično više stotina stranica. Prvi hrvatski rječnik napisao je Faust Vrančić 1595. godine pod nazivom „Rječnik pet najplemenitijih europskih jezika: latinskog, talijanskog, njemačkog, dalmatinskog (hrvatskog) i mađarskog“. 

Dan rječnika obilježavamo 16. listopada u spomen na američkog leksikografa, pravopisnog reformatora i političara Noaha Webstera.

Svrha je obilježavanja tog dana upozorenje na važnost upotrebe rječnika i redovito obogaćivanje osobnog vokabulara, ponajprije u školskoj dobi. Ukoliko baratamo malim brojem riječi, suočavamo se s poteškoćama otežanog izražavanja, bilo usmenog, bilo pisanog, nemaštovitog pisanja te nerazvijanja osobnoga stila u skladu sa životnom dobi i razinom obrazovanja. Noah Webster započeo je pisati svoj rječnik s 43 godine i trebalo mu je punih 27 godina da ga dovrši i objavi.


Dan rječnika obilježili su Marija, Leo i Kristijan Š. (učenici 7. razreda i polaznici Novinarske skupine) i to istraživanjem podataka te izradom školskoga panoa koji možete vidjeti u hodniku naše škole, ali i na priloženoj fotografiji, a ukoliko i vi želite obilježiti Dan rječnika, učinite to na najbolji mogući način: naučite nekoliko novih riječi!

U tome će vam pomoći naša rubrika „Elokventnost“ na mrežnim stranicama Škole, u kojoj redovito objavljujemo nove manje poznate riječi i njezino značenje i objašnjenja.

 


Izvor: Božica Filipović Veg, nastavnica Hrvatskoga jezika OŠ V. Nazora Nova Bukovica


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju