preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Pobjednički literarni rad našeg učenika

Autor: Lareta Žubrinić, 18. 2. 2021.

Još jedna u nizu prekrasnih vijesti - literarni rad našeg učenika osvojio 1. nagradu na natječaju Udruge "Sijede vrijede"! 

Kristijane, čestitamo!!!

Na adresu Zagrebačka 28, Nova Bukovica, e-poštar jednog je prosinačkog dana dostavio još jedan poziv na natječaj. No, ovaj je po nečemu bio drukčiji.

Udruga „Sijede vrijede“ mlada je udruga koja je poziv na sudjelovanje u natječaju uputila svim osnovnim školama u Republici Hrvatskoj, učenicima od 5. do 8. razreda, za pisane radove na temu kako izmamljuju osmijehe na lica svojih baka/djedova/starijih mještana. 

 


A budući da je vrlo nekulturno ne odazvati se tako lijepom pozivu, učenik 7. razreda i član Novinarsko-literarne skupine, Kristijan Škrnički, prionuo je na posao.

Čekalo ga je istraživanje i pisanje rada u kojem će prikazati aktivan rad naše škole u posljednjih 10 i više godina, na dobrobit starijih mještana naše općine. Nastojimo ih redovito uključiti u sve aktivnosti kojima se bavimo pa smo tako još davne 2010. godine započeli čestitkama, kolačima, pjesmom i lijepom riječju učenika 5. razreda uveseljavati starije, usamljene djedove i bake akcijom „Proslavimo Božić zajedno“. Ta se akcija održala do danas. 


Zatim, svake se godine učenici vesele projektu iz Hrvatskoga jezika pod nazivom „Bake i djedovi u školskim klupama“ tijekom kojeg saznaju o uvjetima i načinu školovanja svojih predaka, izmjenjuju iskustva, strahove i (ne)zgode sa školskih hodnika i iz učionica, a na taj se način druže premošćujući generacijski jaz. 


Osim toga, naša je škola izrodila niz godišnjih projekata, kao što su „ZaIGRAna škola“ (proučavanje starih, zaboravljenih igara) te „Gastronomske i zanatske osobitosti Općine Nova Bukovica“ (proučavanje starih jela, pisanje recepata, izdavanje četverojezične brošure te istraživanje starih zanata), kojima su temeljni izvori znanja i vještina bili naši stari. 

 


U koje smo još aktivnosti uključili starije mještane, možete redovito pratiti na mrežnoj stranici naše škole, a ono najslađe ostavili smo za kraj:

Udruga „Sijede vrijede“ od svih pristiglih radova izabrala je i nagradila 3 najbolja:

1. nagrada iznos je od 4.000,00 kn našoj školi!!!

2. nagrada je 2.000,00 kn ide u OŠ Ivana Brnjika Slovaka, Jelisavci, 

a 3. nagrada 1.000,00 kn ide u OŠ Ivan Benković, Dugo Selo. 


Kristijan je za svoj pisani rad osvojio 1. NAGRADU i maksimalni novčani iznos! yes laugh

Čestitamo i svim ostalim dobitnicima!

Naša knjižnica bit će obogaćena novim lektirnim i drugim izdanjima!

Vrlo smo ponosni jer dokazujemo da ono što radimo, radimo dobro, da cijenimo i volimo naše bake i djedove, sve starije mještane Općine, te da svojim radom i dobrim primjerima motiviramo i ostale da učine isto jer - sijede vrijede!

 

Udruga „Sijede vrijede“ želi „poticati i unaprjeđivati poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi, poticati socijalnu uključenost starijih, promicati razvoj društvene suradnje, međugeneracijske solidarnosti i volonterstva te senzibilizirati javnost o potrebama starijih osoba“. 

 

 


Izvor: Božica Filipović Veg, nastavnica Hrvatskoga jezika OŠ V. Nazora Nova Bukovica


eTwinning school mission

e-Dnevnik
Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

Kalendar 2023/2024

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju