preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Sedmaši pišu deklaracije

Autor: Eva Turza Mitrović, 14. 10. 2021.

Povodom Mjeseca školskih knjižnica i Dječjeg tjedna, a u sklopu projekta "Povijest u knjižnici", učenici sedmog razreda utvrdili su dosadašnje znanje o deklaracijama, ali i naučili nešto novo: kako napisati svoju deklaraciju.

Nakon kratke prezentacije u kojoj su se spomenule najpoznatije deklaracije kroz povijest, učenici su naučili dijelove deklaracije i čemu dokument ove vrste služi. U paru su pokušali sastaviti deklaraciju prema vlastitom izboru i zaključili kako ovo nije nimalo lak posao.

Poslu su pristupili ozbiljno i dobili smo neke vrlo zanimljive deklaracije koje možete vidjeti u kratkoj prezentaciji:

Pišem svoju deklaraciju

Učenici su većinom pisali razredna ili školska pravila. Izdvajamo najzanimljivije članke:

Danijela i Marin napisali su kako učenici uče jedni od drugih, a Antonio i Josipa smatraju kako uvijek možemo zatražiti pomoć. Stjepan i Josip kažu kako školsku imovinu ne smijemo uništavati, a to se odnosi i na privatnu imovinu i čuvanje tuđe privatnosti koju spominju Hana i Lana. Josip i Dominik istaknuli su kako sukobe rješavamo razgovorom.

Matej i Filip, kao vrsni poznavaoci video igrica, napisali su Deklaraciju o igranju igrica. U ovoj Deklaraciji svaki gamer koji drži do sebe može pronaći korisne upute, a glavno pravilo je: nema hakiranja!

Sedmaši su na zabavan način naučili što deklaracije predstavljaju, jasno im je kako nečija prava za sobom povlače i obveze i dužnosti te smatraju kako su Opća deklaracija o ljudskim pravima i Konvencija o pravima djeteta dva jako bitna dokumenta kojih se svi trebamo pridržavati.

Martina Grundler Hrala, uč. Povijesti

Eva Turza Mitrović, knjižničarka

 
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju