preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

„Knjiga nije hrana, ali je poslastica“ (T. Ujević)

Autor: Lareta Žubrinić, 18. 10. 2021.

15. listopada osvanuo je divan, hladan i maglovit dan, kao stvoren za planirani projekt učenika 8. razreda i učiteljice Hrvatskoga jezika Božice Filipović Veg. 

Bilo je svega 6 stupnjeva, no to nas nije obeshrabrilo. Odlučili smo nastavu Hrvatskoga jezika provesti na otvorenom, izvanučioničnom nastavom koju smo isplanirali još početkom rujna, u sklopu obilježavanja Godine čitanja.

Naš smo projekt nazvali „Piknik uz knjigu“, a odradili smo ga prikladno, na Međunarodni dan pješačenja. Pješačili smo uzbrdo do bukovačkog vinogorja, lakih nogu i blatnih cipela noseći sa sobom deke, grickalice i sokove da nas osnaže te lako štivo za čitanje, po izboru.

Svatko je odabrao što je htio i imao u kućnoj knjižnici pa se tako čitalo o dinosaurima i pandama, šegrtu Hlapiću, kradljivici knjiga, Malom princu, anđelima u kosi, Tobiju kod kuće te (prikladno) o nastanku magle i ostalim meteorološkim pojmovima.

Red slova, red priče i smijeha, dok nas je magla obavijala, a prsti postajali sve hladniji, shvatili smo da čitanje ne mora nužno asocirati na lektiru i da može biti spojeno s ugodnim druženjem i boravkom u prirodi.

Kad nam je osvanulo u glavama, na povratku u školu osvanulo je i sunce na nebu i popratilo nas u šetnji natrag te smo na pola puta ostali začuđeni kako je magla neprimjetno nestala i pokazala nam da je ovo ipak prekrasan dan, a naša aktivnost veliki pogodak koji preporučujemo svima.

Družite se s knjigom i uz knjigu jer „knjiga nije hrana, ali je poslastica“ (T. Ujević), a „onaj tko ne voli čitati nije pronašao pravu knjigu za sebe“ (J. K. Rowling).

 

Tekst i foto: Božica Filipović Veg, učiteljica HJ


Izvor: Božica Filipović Veg, nastavnica Hrvatskoga jezika OŠ V. Nazora Nova Bukovica


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju