preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

EPIcentar Sequoia i Ezopove basne u Slatini

Autor: Marina Kordi, 13. 3. 2022.

Učenici  razredne nastave matične i područne škole u utorak su  8. ožujka 2022.  posjetili EPIcentar Sequoia  i Pučko otvoreno učilište Slatina.

Jedno od najprepoznatljivijih simbola Slatine zasigurno je mamutovac Sequoia. Ovog stoljetnog diva, punog naziva Sequoiadendron giganteum iz porodice Taxodiacea, u Slatinu je, pretpostavlja se, donijela i zasadila plemićka obitelj Pejačević koja je slatinskim veleposjedima gospodarila od 1750. do 1841. godine. Od tada, do danas Sekvoja je dosegla visinu od 33 metra i opseg od gotovo 4 metra.
 
 
 
 
 
Zbog svoje posebnosti Republički zavod za zaštitu prirode, 29. ožujka 1967. godine, donio je Rješenje kojim je Sequoia zaštićena kao spomenik prirode te se nalazi u Upisniku zaštićenih prirodnih vrijednosti Republike Hrvatske.
Navedeni Centar i prirodnu vrijednost RH posjetili su učenici  naše razredne nastave u utorak, 8. ožujka 2022. matične i područne škole.
Prekrasno novoizgrađeno izdanje otvorilo nam je širom vrata i iznenadilo nas svojim izgledom i svrhom. 
 
 
 

 

 
 
Nedaleko  EPIcentra Sequoia nalazi se vinarija gospodina Ivana Halasa koji nam je objasnio proizvodnju slatinskog pjenušca "iz prve ruke"!  Veliki podzemni podrumi, bačve pune vina, pjenušac u boci "Slatinski biser" samo su neke zanimljivosti  koje skriva naočigled šutljivi objekt.
 
 
 
Oduševljeni ljepotom izgradnje tog očuvanog podruma krenuli smo put POU Slatina kako bi učenici pogledali predstavu Ezopove basne.
 
Kazalište Virovitica izvelo je pet poznatih basni (Cvrčak i mrav, Lisica i gavran, Lisica i roda, Kornjača i zec, Miš i lav) u kojima “životinje zbore k’o ljudi i svaka neku pouku nudi” u ovoj je predstavi prikazano na vedar i komičan način.
 
 
 
 

 

 
Dinamična igra i brza izmjena scena odvija se u prepoznatljivoj maniri animiranih filmova pa garantira prijemčivost dječje publike. Kroz veselu igru, dopadljive likove, domišljatu režiju, maštovite kostime i šaroliku scenografiju, edukativan karakter predstave progovara na zabavan način. Pa tako autor ove vesele i duhovite dramatizacije i adaptacije u stihovima, Draško Zidar, poručuje:
 
“Slušajte, djeco, mudrosti basne
I mnoge stvari bit će vam jasne.
Slušajte basne mudru notu
Mudrosti nam svima treba u životu.”
 
Sam pljesak rekao je koliko smo samo oduševljeni bili i u svakoj basni u potpunosti uživali!
 
Pronađite i Vi odmor za dušu!
Nešto što vrijeme krati,  a srcu veselje ne uskrati! 


Izvor: Tekst: Marija Bošnjak, Foto: Kristina Pintarić i Marina Kordi


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju