preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Svjetski dan oralnog zdravlja, 20.3.

Autor: Kristina Pintarić, 20. 3. 2022.

Ovim se međunarodnim danom želi ukazati na važnost zdravih usta, promicati razvijanje svijesti o oralnom zdravlju i važnosti oralne higijene u svim dobnim skupinama.

Najčešća kronična bolest zuba, karijes, zahvaća više od 90% svjetske populacije.

Posebno zahvaća djecu i socijalno zapuštenu populaciju, a za posljedicu ima negativan utjecaj na kvalitetu života i povećanje troškova liječenja koje uzrokuju oralne bolesti.

Premda je ova bolest toliko raširena, moguće ju je izbjeći uz podršku lokalnih vlasti, zdravstvenih stručnjaka i društva u cjelini, kao i provedbom programa prevencije, otkrivanja oralnih bolesti i njihovoga liječenja.

Svjetskim danom oralnoga zdravlja nastoji se potaknuti brigu o oralnom zdravlju nizom aktivnosti i događaja koji se tog dana održavaju u cijelom svijetu da potaknu ljude na zabavu i osmijeh.

 

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlja 20. ožujka u cijelom se svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, sloganom "Reci Ahh: misli usta, misli zdravlje" želi se naglasiti važnost oralnog zdravlja. Naša su usta ogledalo našeg tijela i održavaju naše ukupno tjelesno zdravlje i dobro osjećanje. Izbjegavajući rizične faktore, usvajanjem dobrih higijenskih navika usne šupljine te redovitim stomatološkim pregledima održat ćemo svoju usnu šupljinu zdravom, a time i cijelo tijelo.

Učenici 1. i 2. razreda. 18. 3. 2022. hrabro su zakoračili u stomatološku ordinaciju u našem mjestu. Ugodan ambijent odmah je ulio pouzdanje u stručnu ruku i straha nije bilo u učenicima.  Na samom ulazu dočekala nas je Amanada Kovač, stomatologinja koja nam je zaželjela dobrodošlicu.

 

Nakon upoznavanja njezinog alata, super stolice, učenici su se poigrali s brzom usisavaljkom, prali su zube dječaku Robertu kako bi očistili Grica i Greca, glavne junake priče koju smo saznali na današnjem susretu.

 

Važnost pranja i održavanja higijene oralne šupljine prikazana je na primjeren način učenicima. A jesu li slušali, prosudite sami, na kvizu su postigli 10/10, a za nagradu dobili su kekse, bombone i sok! I čim su pomislili da je to kraj druženja, uslijedila je nova priča! Priča o Dobroj vili koja u noći uzima zube koje ostavljamo ispod jastuka.

 

Kako je naša stomatologinja u jako dobrim odnosima sa Zubić Vilom, tako je svaki učenik dobio Pohvalnicu od Zubić vile zato što lijepo brinu o zubićima!  Radosni smo krenuli u školu imajući na umu da se zubi ujutro peru zbog ljepote, a navečer zbog zdravlja! Iako smo mali, primjer smo vam dali!

 


Izvor: Marija Peček (tekst); Kristina Pintarić (foto))


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju