preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Povist mista moga - likovno-literarni natječaj

Autor: Administrator , 7. 4. 2022.

Pozivamo vas na sudjelovanje na  XI. likovno – literarnom natječaju „Povist mista moga“ (Zaštitnik ili zaštitnica moga mista).

OŠ Rogoznica

Ante Starčevića 76

21220 Rogoznica

ured@os-rogoznica.skole.hr

mob: 022 558-083

 

XI. likovno – literarni natječaj

„Povist mista moga“

(Zaštitnik ili zaštitnica moga mista)

 

Potreba da istražuje svoje korijene, jezik, tradiciju svojih predaka, narodne običaje mjesta u kojem je rođen ili u kojem živi te njihove odjeke u svakodnevnom suvremenom životu tiha je i stalno prisutna čovjekova misao koju on manje ili više svjesno živi. Konkretno, čovjek našeg kraja u tome nalazi dublji smisao vlastitog postojanja i, odjenuto u fino tkanje sitnica koje ljubomorno čuva od propadanja u sjenovitim kutovima svojih naslijeđenih kamenih kuća, konoba i sjećanja, nastoji prenijeti na mlade naraštaje i tako ih oteti od zaborava. Naša škola je takvo nastojanje uzela kao misao vodilju u svome odgojno – obrazovnom radu, ali i u svojoj ulozi snažnog društvenog posrednika.

Iz toga je proizašla zamisao o likovno – literarnom natječaju „Povist mista moga“, u kojem bi kulturološki najvažnija utjecajna mikrolokacija, mjesto u kojem se živi ili neki njegov dio, trebala potaknuti na vizualno i literarno istraživanje.

„Zaštitnik ili zaštitnica moga mista“

Ove godine Rogoznica slavi 300. obljetnicu zavjetnog svetišta Pohođenja Blažene Djevice Marije, u puku znane kao Gospa od Kapelice. Kao svojevrsne nebeske zaštitnica Rogoznice, obilježavanje njenih živopisnih i specifičnih obljetnica duboko se ukorijenilo u puk, ostavivši neizbrisiv trag u baštini rogozničkog kraja. Kao kulturno dobro ostvaruje se u više slojeva, kako onim religijskim tako i u profanim, tako da nema stanovnika Rogoznice i okolnih mjesta koji Gospu od Kapelice ne drže dijelom vlastitog kulturnog nasljeđa.

Potaknuti takvim promišljanjem, ovogodišnji zadatak je literarno izražavanje i likovno oblikovanje ideje zaštitnika ili zaštitnice vlastitog mjesta, grada ili zavičaja, bilo da se radi o jednom ili više njih.

Propozicije natječaja: 

Na natječaju mogu sudjelovati svi učenici od 1. – 8. razreda osnovnih škola. Svaka škola može sudjelovati s najviše pet (5) radova iz područja literarnog izražavanja i deset (10) radova iz likovnog područja izražavanja. Jedan učenik može sudjelovati s najviše jednim radom iz određenog područja izražavanja.

Ove godine motiv/poticaj za literarne i likovne radove je zaštitnik mjesta, grada ili zavičaja iz kojega učenik potječe ili u kojem živi, a radovi mogu prikazivati sam lik nebeskog zaštitnika ili zaštitnice, zastave župa ili bratovština koje nose ime zaštitnice/ka, običaje vezane za njihovo štovanje, priče i legende o njihovim intervencijama u povijesne događaje ili čudesa koja im se pripisuju, njihove ikonološke atribute, svjetovne manifestacije, kulturna događanja i sve slično tome.

Tehnika može biti bilo koja slikarska, crtaća, grafička ili kombinirana tehnika. Kao što je evidentno iz propozicija natječaja, raspon motiva/vizualnih poticaja može biti izrazito velik tako da mentorima nudi mogućnost za njihovu implementaciju u već postojeći nastavni plan i program.  

Na poleđini likovnog rada moraju biti istaknuti sljedeći podaci (najbolje napisati ili isprintati na manji papir kojeg ćete potom zalijepiti):

 · „POVIST MISTA MOGA – ZAŠTITNIK ILI ZAŠTITNICA MOGA MISTA“

· IME I PREZIME UČENIKA/CE

· RAZRED, ŠKOLA

· IME I PREZIME UČITELJA/ICE

· ADRESA ŠKOLE, TELEFON

· GRAD, ŽUPANIJA

Literarni radovi moraju biti napisani na dijalektu naselja, sela ili grada iz kojeg dolaze, a radi tiskanja zbornika šalju se isključivo e-mailom u privitku na elektroničku adresu škole, s podacima o učeniku, razredu, školi i učitelju mentoru na početku svakog rada.

Suglasnost roditelja ili skrbnika za sudjelovanje na natječaju potrebna je i za likovni i za literarni rad:

za likovni rad suglasnost je potrebno poslati poštom skupa s radom,
za literarni rad suglasnost je potrebno skenirati i poslati e-mailom u privitku skupa s literarnim radom.

Radovi pristigli bez suglasnosti neće se uzimati u obzir. 

Likovni i literarni radovi moraju biti poslani najkasnije do 7. svibnja 2022. Dodjela nagrada će biti u svibnju, na Dan škole 20. svibnja 2022. Pozvani će biti učenici i mentori nagrađenih radova. Poslane učeničke radove izabrat će i vrednovati stručno povjerenstvo. Vrijednosni sud povjerenstva temelji se na osjetilnim, spoznajnim, jezičnim i likovno izražajnim i stvaralačkim mogućnostima učenika određene dobi, a prosudba radova na postignutoj razini izvornosti, izražajnosti, jezične strukturiranosti i likovno tehničke izvedbe.

 (Kontakt osoba: Paola Glavurtić, učiteljica likovne kulture, 098 328 527)

 

U Rogoznici, 31.03.2022.

 

 


Priloženi dokumenti:
PRIVOLA__mentor.doc (38.00 KB)
PRIVOLA__ucenik.doc (38.50 KB)


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju