preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

VODENI TJEDAN ZDRAVLJA

Autor: Lareta Žubrinić, 3. 5. 2022.

Predškolska skupina Osnovne škole Vladimira Nazora iz Nove Bukovice sudjelovala je u obilježavanju TJEDNA ZDRAVLJA U VRTIĆIMA, od 4. do 8. travnja 2022. godine, koji koordinira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, povodom Svjetskog dana zdravlja, u sklopu provedbe aktivnosti Nacionalnog programa Živjeti zdravo. 

Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto te Zdravlje i okoliš. 
Tjedan zdravlja u vrtićima ove je godine bio posvećen vodi, a svaki dan imao je svoj naziv:
Proslavimo vodeni PONEDJELJAK,
Učimo o vodi na Zemlji u UTORAK,
Budimo čisti k`o SRIJEDA,
Dignimo čaše vode za zdravlje u ČETVRTAK i
Dajmo PET(AK) za čisti svijet.
 
Proslavimo vodeni PONEDJELJAK
Predškolci su na početku dana izradili vlastitu SUPER KAPLJICU - podsjetnik da trebaju piti dovoljno vode svaki dan.
 
 
Prepoznavali su slova na slikovnim karticama te uz učiteljičinu pomoć složili riječ VODA koju su zajedno pročitali.
 
 
Izvlačili su slikovne kartice i određivali kome je potrebna voda za život. Zaključili su da je voda potrebna biljkama, životinjama i ljudima te su naučili da ih jednim imenom zovemo živa bića. Razvrstavali su slikovne kartice živih bića prema zadanim kategorijama.
 
Razgibavali su se uz polarnu jogu: hodali su kao pingvini, kretali se kao vidre i glumili polarne medvjede.
 
Osmislili su i igrali igru koju smo nazvali Polarni medvjedići. Polarni medvjedići spavaju, bude se, hrane i međusobno igraju. Slušali su pjesmicu o vodi koja hoda kroz sva četiri godišnja doba, oponašali zvukove kiše onomatopejskim riječima te istovremeno stvarali zvukove dijelovima tijela: lupkanjem prstićima, pljeskanjem dlanova, lupanjem nogu o pod i slično. Izvodili su pokus Putujuća duga – voda putuje iz čaše u čašu. Izvođenjem pokusa naučili su da se voda istim principom penje od korijena biljaka do listova biljke kroz stabljiku. 
 
Učimo o vodi na Zemlji u UTORAK
Utorak je bio dan za učenje o vodi na našem planetu Zemlji. Predškolci su promatrali planet Zemlju i uočili da naš planet najvećim dijelom prekriva voda. Osluškivali su različite zvukove vode i imenovali ih. Slušali su i gledali slikovnicu Mala kišna kap. Navodili su primjere u kojima nalazimo vodu. Izvodili su pokus Voda je kap, voda je kiša pomoću kojega su naučili na koji način kruži voda u prirodi.
 
 
Igrali su igru razgibavanja Tečem, stojim, padam. Pomoću enciklopedije istraživali su koje životinje i biljke žive u moru.
 
Usmenim izražavanjem dopunjavali su rečenicu Voda je… . Razgovarali su o važnosti vode za život živih bića, a na kraju dana krasnoslovili su stihove vodene pjesmice. 
Poslušajte: https://youtu.be/MMwa8rS9CRM
 
Budimo čisti k`o SRIJEDA
Učenje o higijeni bilo je zanimljivo i poučno. Ponovili su kako pravilno prati ruke i za što sve služi voda. Naučili su da vodu treba racionalno upotrebljavati te da je osobna higijena vrlo važna za održavanje našega zdravlja. Slikali su padanje kiše i kišobrane tehnikom mokro na mokro.
 
 
Pisali su slovo Z (Z kao zub) i učili o pravilnom pranju zubi. Motorički zadatak nije izostao. Igrala se igra Patke u jezero (plavi obruč), rode u grm (zeleni obruč). Najviše veselja izazvalo je pravljenje balona od sapunice.
 
Dignimo čaše vode za zdravlje u ČETVRTAK
Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja, a tema je Naš planet, Naše zdravlje!. Predškolci su razgovarali o tome zašto je zdravlje važno te što trebamo činiti da budemo zdravi. Pisali su slovo Č (Č kao čaša) i učili da djeca dnevno trebaju popiti najmanje pet čaša vode, i još jednu ako su tjelesno aktivna i još jednu ako je vani vruće. Učili su gdje se u živim bićima nalazi voda te prikazali količinu vode u čovjekovom tijelu, tijelu životinja i biljaka na zanimljiv način – recikliranjem plastičnih boca.
 
Nakon priča o važnosti vode za rast i razvoj biljaka zalili su svo cvijeće u školskim hodnicima.
 
 
Dajmo PET(AK) za čisti svijet
Posljednjeg dana Tjedna zdravlja u vrtiću predškolci su naučili što oni trebaju činiti kako bi sačuvali dragocjenu vodu. Zajedno s učiteljicom prepričavali su priču o vodi pomoću slikovnih prikaza. Igrali su se pingvinima izrađenim od kartonskih rolica papira te ledenim zidom složenim od stiropora.
 
 
Poručujemo svim ljudima:
Voda je čuvar našeg zdravlja, 
ali mi moramo čuvati vodu!
 
Izvor: Sanela Tot, mag. prim. educ. (odgajateljica u predškolskom programu)


Izvor: Sanela Tot, voditeljica predškolskog programa


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju