preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Medijski tekst u časopisima za mlade - 7.r.

Autor: Eva Turza Mitrović, 12. 5. 2022.

Na satu Hrvatskoga jezika s knjižničarkom učenici 7.r. upoznali su se s časopisima za mlade. Naučili su što sve jedan časopis mora sadržavati, kako treba izgledati, a okušali su se i u izradi razrednih novina.

    Na početku sata učenici su prolistali časopise i olujom ideja nabrojali što im je sve privuklo pažnju. Zaključili su kako časopis mora biti zanimljiv, imati puno slika, razumljivog teksta poučnog i zabavnog karaktera.

     Zatim su uočili i definirali dijelove časopisa: naslovnicu, sadržaj, rubriku, članak i fotografiju. Naučili su što su grafički elementi: okvir, nadnaslov–naslov–podnaslov-međunaslov, okvir, fotografije, potpis pod fotografijom, ilustracije, duplerica. Sve su te elemente pronašli u časopisu, a naučili su i važnost grafičkog oblikovanja, odnosno prijeloma.

    Nakon samovrednovanja kojim su procijenili vlastito znanje, učenici su podijeljeni u skupine. Zadatak im je bio osmisliti skicu razrednih novina. Svaka skupina osmislila je jedan dio: naslovnicu, intervju, zanimljiv događaj i digitalni sadržaj uz časopis. Njihovu skicu prilažemo u dokumentu, uz napomenu kako se na kraju dokumenta nalazi QR kod koji možete skenirati i odigrati igru koju su stvorili naši sedmaši.

 

Eva Turza Mitrović, knjižničarka i Božica Filipović Veg, uč. Hrvatskoga jezika

 

 

 


Priloženi dokumenti:
skica_razrednih_novina.pdf (1.34 MB)


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju