preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Terenska nastava učenika predmetne nastave

Autor: RUŽA ŽIVKOVIĆ, 12. 5. 2022.

Učenici od 5. do 8. razreda, u pratnji svojih razrednika i pedagoginje, u srijedu 11. svibnja 2022. uputili su se na terensku nastavu u Samobor i „Park znanosti“ u Oroslavju.

Na svoje putovanje krenuli smo u ranim jutarnjim satima u 6:45 u pozdrave i lijepe želje za sretan put roditelja naših učenika.

Prvo naše odredište bio je prekrasni gradić Samobor udaljen svega 10-ak minuta vožnje od glavnog grada Hrvatske Zagreba. Učenici i učitelji uz stručno vodstvo naše vodičke Janje obišli su znamenitosti grada Samobora, centralnu crkvu posvećenu svetoj Anastaziji (koja je ujedno jedna od svega dvije crkve u Hrvatskoj posvećene toj svetici). Nakon toga obišli smo obližnje spomenik/groblje i grob Samoborske Julije zbog čije je ljepote nastala poznata zbirka pjesama Đulabije našeg vrsnog pjesnika Stanka Vraza, slovenskog Jakoba Frasa.

Učenici su osim toga saznali da je ovdje nastao ilirski pokret i vidjeli su mjesto djelovanja značajnog nam Ljudevita Gaja. Šetali smo šetnicom uz rijeku po gradu, vidjeli poznatu Samoborsku tvrđavu i vlak Samoborček (poznati vlak iz filma „Tko pjeva zlo ne misli“) te klutni lik gospodina Fulira.  

Na kraju obilaska ovog prekrasnog gradića sjeli smo pojesti tradicionalne poznate samoborske kremšnite.

Nakon Samobora otišli smo na ručak, a potom smo se zaputili na našu drugu destinaciju, u Oroslavje točnije „Park znanosti“. U parku znanosti učenici su uz stručnog vodiča učili o znanosti, iluzijama, zakonima fizike, gravitaciji, masi, sili, zvuku i drugo, a sve na vrlo poučan i zanimljiv način. U svim pokusima mogli smo se i sami iskušati, a imali smo i natjecanje učenika u kojima su naši osmaši odnijeli pobjedu.

U večernjim satima vratili smo se u svoje domove, puni dojmova i lijepih trenutaka koje smo proveli sa svojim vršnjacima i prijateljima. Ovo je svakako izlet za pamćenje.

Tekst: Ruža Živković, pedagoginja

Slike: Ivana Škrobo i Maja Pavlić, razrednice 7. i 5. razreda
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju