preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Čitanjem su se vinuli do zvijezda i do 4. mjesta u Republici Hrvatskoj!

Autor: Lareta Žubrinić, 16. 5. 2022.

Možda  jesmo mala škola - ali smo još jednom postigli  veeeeeliki uspjeh!! 

Hana, Kristijan i Marija sudjelovali su u  nacionalnom projektu za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja  “"Čitanjem do zvijezda"  i  svojim su znanjem u kvizu osvojili 4.  mjesto u Republici Hrvatskoj!

Bravo, bravo !! 

Kako je tekao "put do zvijezda" pročitajte u nastavku!

U prosincu prošle godine krenuli smo na put i avanturu zvanu „Čitanjem do zvijezda“. Bilo nam je to prvi put; mladi smo i neiskusni. Učiteljica nas je prijavila, a mi nismo znali što očekivati. Znali smo samo da volimo čitati i da mi to možemo. Nakon što smo dobili upute, saznali smo da je ovogodišnja tema natječaja „Knjiga i film“. Pomislili smo „Odlično!“ jer koliko teško može biti pročitati neke 3 knjige i pogledati filmove prema njima snimljene? Štoviše, u tome ćemo uživati!

Avantura je započela kada smo utvrdili da knjige „Tajni vrt“, „Vještice“ te „Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu“ nije nimalo lako pronaći, a filmove još teže. No, tu su nam pomogli svi, počevši od učiteljica, ravnateljice, prijatelja i njihovih prijatelja te Gradske knjižnice Slatina kojoj smo zahvalni na potpori i suradnji! Još ima dobrih ljudi koji vole čitati i čitaju svakodnevno.

Nakon prvog čitanja bili smo obogaćeni. Svakim sljedećim, bili smo bogatiji. Školsku razinu riješili smo „bez po' muke“. Županijska je bila mnogo izazovnija. Gotovo da je trebalo imati fotografsko pamćenje jer su se tražili najsitniji detalji, a onda još i međusobna usporedba knjiga i filmova. Ali, mi smo Hana, Martina i Kristijan – mi to možemo! I mogli smo!

 

(diplome učenicima za 1. mjesto na županijskom natjecanju i plasiranje na državno)

(učenici sudionici "Čitanjem do zvijezda")

Osvojili smo 1. mjesto u županiji i plasirali se na nacionalnu završnicu. Tri mušketira pokazali su zavidno znanje na kvizu znanja, a još je k tome Martina sudjelovala svojim kreativnim radom u posebnoj kategoriji te se također plasirala na nacionalnu završnicu.

(kreativni uradak)

Mala škola iz Nove Bukovice predstavljat će se na državnoj razini projekta koji okuplja čitatelje diljem Lijepe Naše, stotine učenika i njihovih mentora. Bili smo uzbuđeni i uplašeni. Ako je županijska razina bila tako teška, što li će tek državna biti?!

Bacili smo se u istraživanje svega što se u knjigama spominje: država, pokrajina, gradova, glazbe, izvođača, vremenskih razdoblja, naslovnica, plakata, autora… Danima, tjednima… Mnogi bi odustali i rekli: „Previše je to posla za nas!“, no mi smo znali da je vrijedno! Stvari nisu išle sasvim po planu jer nam jedan član nije mogao sudjelovati pa smo morali u kratkom roku naći zamjenu, a sudjelovanje s kreativnim radom morali smo otkazati. Ni to nas nije pokolebalo. U svemu su nas bodrile i vodile učiteljice Hrvatskoga jezika Matea i Božica te ravnateljica Lareta.

(rad na završnom kvizu, državna razina)

Sada su slavnu trojku činili Hana, Marija i Kristijan i na državnoj razini u svibnju zauzeli smo visoko 4. mjesto!

(učenici sudionici završnog kviza)

Za samo 7 bodova izmakla nam je medalja. No, ponosni smo svojim radom, znanjem i iskustvom koje nam je ovo natjecanje pružilo, oduševljeni konceptom i prednostima ovoga projekta, motivirani smo za sudjelovanje i sljedećih godina ma gdje bili i samo poručujemo: „Čuvajte nas se nagodinu!“ Čitajte jer čitanje obogaćuje život svakog čovjeka.

 

Hana Kribl, 7. razred

Kristijan Škrnički, 8.razred

Marija Škrnički, 8. razred


Izvor: Božica Filipović Veg, nastavnica Hrvatskoga jezika OŠ V. Nazora Nova Bukovica


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju