preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Sedam zvonara Goranova stvaralaštva

Autor: Mateja Vilček, 17. 5. 2022.

Učenici naše škole priključili su se eTwinning projektu posvećenom prozi i poeziji Ivana Gorana Kovačića.

Tijekom ožujka i travnja na satu Hrvatskoga jezika učenici petoga, šestoga, sedmoga i osmoga razreda sudjelovali su u aktivnostima u sklopu projekta Sedam zvonara Goranova stvaralaštva. Projekt je sadržavao sedam aktivnosti usmjerenih prozi i poeziji Ivana Gorana Kovačića s međupredmetnom temom Osobni i socijalni razvoj.

Jedna od aktivnosti bila je predstaviti svoju školu i istaknuti zanimljivosti o njoj. Tu su aktivnost odradili učenici šestoga i sedmoga razreda.

Učenici osmoga razreda istraživali su biografiju Ivana Gorana Kovačića i izrađivali njegov profil na društvenim mrežama. Njegovi su se stihovi tako pronašli kao objave na Facebooku i kao popularni Naglasci na Instagramu.

                

                           

Učenici petoga i sedmoga razreda čitali su pjesme Ivana Gorana Kovačića, a njihovi su ih ukućani ocjenjivali, odnosno procjenjivali je li njihovo čitanje bilo razgovijetno, je li glasnoća čitanja bila primjerena, izgovaraju li pravilno glasove, naglašavaju li točno riječi itd. Pritom su pokušali biti objektivni i dati čitačima savjete za izražajno čitanje.

                                 

       

Učenici šestoga, sedmoga i osmoga razreda vizualizirali su pročitane pjesme Noćni vlak, Suton i Jutro. Nakon čitanja pjesme uslijedilo je crtanje pjesničkih slika, a radovi su predstavljeni ostatku razreda.

                     

  

 

 

Učenici su se okušali i u dramatizaciji monologa iz poeme Jama koji su izveli pred razredom kao svojom publikom.

Kako je to osmisliti pjesmu iz vlastitog kuta gledanja zadržavajući se na izvornoj temi odabrane pjesme Ivana Gorana Kovačića, prikazali su nam učenici u aktivnosti Varijacije na temu. Učenici su odlučili zadržati naslove izvorne pjesme te su potom napisali svoju pjesmu koristeći neke njegove pjesničke slike i motive.

Jedna od aktivnosti bila je obraditi temu iz područja Osobnog i socijalnog razvoja. Učenica sedmoga razreda napravila je kratak videozapis o empatiji i predstavila ga je ostatku razreda.

 

Raznolikost ovih aktivnosti i radova pružila su učenicima nova znanja. Osim što su upoznali život i djelo književnika Ivana Gorana Kovačića, imali su priliku biti kreativni i uživati u ljepoti pisane riječi.  

Izvor: učiteljice Hrvatskoga jezika Božica Filipović Veg i Mateja Vilček
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju