preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Mobilnost u Rumunjsku, grad Botošani

Autor: RUŽA ŽIVKOVIĆ, 13. 6. 2022.

Ravnateljica škole Lareta Žubrinić i koordinatorica projekta, školska pedagoginja Ruža Živković u periodu od 29. svibnja 2022. do 4. lipnja 2022. provele u Rumunjskoj, gradu Botošaniju u pratnji petero učenika Erine Ane Kordi, Tomislava Škrničkog, Leona Dolovskog, Tene Bužonje i Petre Šoić.

Ovo je ujedno i posljednja mobilnost učenika i učitelja u sklopu ovog Erasmus+ projekta „Tradicionalne igre, zdrav razvoj djetinjstva“ koji se u školi Vladimira Nazora iz Nove Bukovice provodi već gotovo pune dvije godine.

Na svoje višednevno putovanje učenici i učitelji krenuli su u nedjelju 29. svibnja u ranim jutarnjim satima. Iako je putovanje bilo dugačko i iscrpljujuće nakon 17 sati vožnje stigli smo na svoje odredište, školu u malenom selu Vladeni, grad Botošani.

Ponedjeljak 30. 5. 2022.

Iako je u Hrvatskoj ponedjeljak bio neradni dan (praznik) nama je bio prvi radni dan tamo. Obišli smo školu domaćina gdje su nas učenici i učitelji dočekali u tradicionalnim nošnjama, svježe ispečenim kruhom i domaćim jagodama.

Nakon obilaska škole i razreda te uvida u školsku dokumentaciju otišli smo u obližnji Dom kulture gdje su domaćini za nas priredili kratak doček sa nekoliko glazbenih, plesnih i pjevnih točaka.

Potom smo svi zajedno otišli u ured njihovog načelnika Općine koji nas je srdačno dočekao. Nakon toga bilo je vrijeme za odlazak u maleni seoski muzej te obilazak obližnjeg Dječjeg vrtića gdje smo u znak ovog projekta zasadili ružu u njihov vrt.

Također, obišli smo i seosku crkvu te nas je njihov svećenik ugostio u svome domu gdje smo imali i ručak.  Nakon ručka zaigrali smo turnir u tradicionalnim rumunjskim igrama u njihovoj sportskoj dvorani. Naši učenici uz koordinaciju pedagoginje Ruže osvojili su dvije brončane i dvije srebrne medalje. Čestitamo, dragi učenici!!!

Utorak 31. 5. 2022.

Utorak je bio 2. dan naše rumunjske mobilnosti u kojemu su nas domaćini odveli u grad Iaşi (nalazi se blizu granice s Moldavijom). Iaşi je ujedno i drugi grad po veličini u Rumunjskoj s dugom i bogatom povijesti. Kulturno je, gospodarsko i sveučilišno središte istočnog dijela zemlje.

Nakon obilaska Botničkog vrta (najvećeg i najstarijeg u Rumunjskoj), zaigrali smo tradicionalne rumunjske dječje igre. Potom smo obišli veliki gradski park te u području uz Palaču kulture koja nas je oduševila svojom ljepotom odigrali smo još nekoliko tradicionalnih rumunjskih igara.

Osim toga taj dan posjetili smo i sveučilišnu knjižnicu koja je svojom arihtekturom i ljepotom među 25 najljepših knjižnica na svijetu! Ovaj dan zaista je bio ispunjen i iscrpan, ali zanimljiv i ostat će nam zauvijek u pamćenju.

Taj dan, naša učenica Tena Bužonja imala je rođendan te su joj domaćini priredili party iznenađenja kada se vratila u obitelj. Na zabavi su bili i ostali učenici/susjedi.

Srijeda 1. 6. 2022.

Cijeli treći dan aktivnosti u našem Erasmus+ projektu proveli smo u Aqua parku u Cornisi (predgrađe Botošanija) koji je ujedno i sportski rekracijski centar.  

Vrijeme nas je poslužilo, a aktivnosti su bile raznolike i zabavne: penjanje na stijenu, badmington, plivanje, kupanje i naravno tradicionalne rumunjske dječje igre: lovci i patke, igre s loptom "oina".  

Taj dan ujedno je bio i Međunarodni dan djece (koji se u Rumunjskoj obilježava kao neradni dan). Za sve učenike sudionike projekta u prostoru Amfiteatra priređen je plesni program škole Europe Dance Gym. Zatim su im ravnateljica škole domaćina Onica Daniela Podariu i koordinatorica projekta Claudia Maricica Balauca prvo podijelile medalje, a potom i certifikate za sudjelovanje u projektu. Medalje su dobili i ostali koordinatori ovog projekta.

Taj dan koordinatorica projekta naše škole, Ruža Živković, dala je i izjavu za lokalnu TV!

Četvrtak 2.6.2022.

Ovo je ujedno bio i 4. dan projektnih aktivnosti našega Erasmus projekta te smo ga proveli na trima lokacijama!

Za početak smo se vozili autobusom kroz predivne planinske zelene krajolike, a učenici su u prirodi imali vrijeme za druženje i igranje tradicionalnih igara te upoznavanje bogate prošlosti ovoga kraja!

Taj dan posjetili smo grad Suceavu (Citadel de Suceava), stari obnovljeni dvorac/muzej koji je ovdje još iz doba Otomanskog carstva. Naučili smo neke povijesne činjenice o ovoj utvrdi, a potom smo otišli u Muzej jaja u mjestu Vama. Između ostalih pronašli smo i hrvatska tradicionalno ukrašena jaja. Inače, ovaj muzej ima brojnu zbirku ukrasnih jaja iz svih krajeva svijeta koje je prikupljala misionarka na svojim putovanjima. Muzej ima preko milijun ukrasnih jaja.

Kraj ovog dana definitivno je bio dan za iskušati svoje granice u Parku avanture. Učenici su pokazali svoju spretnost, jakost, brzinu i okretnost.

Petak 3. 6. 2022.

Aktivnosti posljednjega dana mobilnosti u Rumunjsku odradili smo u gradu Botošani.

Svi učenici, učitelji i koordinatori projekta vrlo srdačno primljeni su u vijećnici glavnog inspektorata za školstvo gdje nas je dočekala šefica inspektorata prof. Dr. Ada-Alexandrina Macovei sa svojim suradnicama. Upoznali smo ih s našim Erasmus projektom, a sva su djeca i uključene škole dobile prigodne poklone.

Zatim smo obišli olimpijadu tradicionalnih obrta, svojevrsno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola, te smo uvidjeli koliko djeca drže do očuvanja tradicije i obrta. Bilo je to jako lijepo za vidjeti!

Poslije smo s domaćinima obišli stari centar grada gdje smo vidjeli gradsku i županijsku vijećnicu te najvažnije građevine. Najveći rumunjski pjesnik Mihai Eminescu je rođen u ovome gradu.

Nakon ručka, odigrali smo nekoliko rumunjskih društvenih igara da bi zatim preostalo vrijeme proveli s obiteljima prije odlaska kući.

Na kraju ovoga dana, na posebnoj svečanoj večeri svim učiteljima, sudionicima ove mobilnosti u Rumunskoj, podijeljeni su certifikati.

U subotu, u ranim jutarnjim satima krenuli smo put doma, put Lijepe naše. Na putovanju smo se s učenicima zaustavili u još jednom dvorcu/muzeju, poznatom dvorcu Bran, dvorac osvajača Vlada Tepeša, nama poznatijeg kao grof Drakula. Svi oni koji misle da muzeji i dvorci nisu zanimljivi za djecu neka posjete ovaj dvorac/muzej.

Povratak domovima bio je u ponoć 5. lipnja 2022.

Iako je ovo naše posljednje putovanje u sklopu ovog projekta, nadamo se kako će u našoj školi biti još novih snaga koji će se priključiti i voditi neki novi Erasmus+ projekt za dobrobit djece, učitelja i cijele lokalne zajednice jer se sada za našu malenu Novu Bukovicu zna u pet zemalja svijeta.

 

Tekst: Lareta Žubrinić i Ruža Živković

Fotografije: sudionici mobilnosti

 

 
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju