preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

"I svakome na stolu kruh" D. Tadijanović

Autor: Lareta Žubrinić, 19. 10. 2011.

-Dobar kao kruh!

-Tko tebe kamenom, ti njega kruhom!

-Najbolji je kruh koji se dariva!

                                                          Prikupio:Ivan Kolembus, 3.r.

 

 

U našoj školi obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje  u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije  i Domu kulture  u Novoj Bukovici te u Područnoj školi u Miljevcima

 
     U petak 14. listopada 2011. učenici PŠ Miljevci su obilježavajući Dane kruha ostvarili i dio planiranih sadržaja ovogodišnjeg školskog projekta "Ja-poduzetnik".   

(Fotogaleriju možete pogledati ovdje)


     Na dva lokaliteta u Miljevcima (kod mjesnih trgovina) izložili su primjerke kruha, peciva i različitih vrsta tradicijskih kolača u čijoj su pripremi sudjelovali i roditelji te bake naših učenika.

Alen Šafranko, PŠ Miljevci 4. razred


      Izloženim krušnim proizvodima i kolačima miljevački mališani su nudili prolaznike i poznanike koji su pokazali velik interes za aktivnosti naših učenika te im ostavili i po koju kunu dobrovoljnog priloga namijenjenog organizaciji učeničke ekskurzije.
     Preostali dio bogate ponude bio je namijenjen starijim i nemoćnim mještanima Miljevaca, koje smo razveselili posjećujući ih u njihovim domovima, a dio su naši učenici podijelili međusobno i pojeli u slast! 
      Uz humanitarne  i poduzetničke rezultate, dosegnuli smo i nova obrazovna postignuća.
Naučili smo, između ostaloga, da je uistinu točan pripjev jedne dobro nam znane pjesme:
                   "Kad' se male(i velike) ruke slože, sve se može, SVE SE MOŽE! "F

 

Ana Takač, 2. razred

 

 

OD ZRNA DO KRUHA

      Od pšenice nastane brašno, a zatim kruh.

      Moj tata prvo zemlju poore i potanjura. U jesen posije pšenicu. Preko zime i proljeća pšenica raste. U ljeto kada pšenica sazri, tata je pokosi kombajnom. Pokošenu pšenicu odveze u mlin.

      U mlinu se pšenica u zrnu melje i od nje nastaje brašno. Tata to brašno doveze kući. Majka (baka) stavi brašno u posudu, doda kvasac, vodu i sol i od svega toga zamijesi tijesto. Tijesto ostavi na toplom. Kada se tijesto digne, majka ga premijesi i zatim naloži vatru u krušnoj peći. Oblikovani kruh stavlja u peć.

Uskoro se iz peći počne širiti miris finog domaćeg kruha.

                                                                                Leona Kordi, 2.r.  Područna škola Miljevci

 
 

NAJZDRAVIJI KRUH

     Moja mama peče najbolji kruh  i jedina u kući imam najzdraviji kruh zato što ne smijem jesti drugačiji kruh zbog bolesti celiaklije.

     Moja mama peče kruh od brašna kukuruza i soje, dodaje germu koju je prije stavila da se diže. Zatim dodaje mlijeko, sol i malo vode, zatim sve umijesi. Kad se tijesto odlijepi od prstiju, pusti ga da se još malo digne. Kad se tijesto digne, mama stavi kruh peći. Kada se kruh ispeče, mama ga umije hladnom vodom da korica kruha bude meka.

     Onda ja jedva čekam da se moj kruh ohladi da ga mogu namazati margarinom. To obožavam jesti jer to je moj kruh od kukuruza i soje i zato sam ja zdrava djevojčica.

Nives Znika, 4. razred

 

Blagoslov darova zemlje u crkvi Uznesenja Blažene Marije Djevice

Anamarija Bilavčić, 2. razred

 

U Domu kulture učenici su se počastili sa svečano  i bogato postavljenih stolova

Dario Njegač, PŠ Miljevci, 4. razred

Učiteljica Lidija pravi kolače sa drugim razredom


Izvor: Jasminka Stošić, Lidija Medved, Terezija Vencl, učiteljice nižih razreda


eTwinning school mission

e-Dnevnik
Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

Kalendar 2023/2024

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju