preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Novo lice našeg vrtnog jezerca

Autor: Ivana Škrobo, 14. 4. 2016.

   Dolaskom sunčanog i lijepog vremena učenici 5.r odlučili su posaditi lopoče u vrtno jezerce. Lopoče su dobili od obitelji Boroša iz Nove Šarovke kojima petaši zahvaljuju!

  Posadili smo ih u veće posude (dvostruko veći promjer posude u odnosu na dužinu rizoma (podanka) jer će se oni znatno raširiti. 

  Lopoč je poznat i pod imenom lotus, a u prirodi se najčešće pojavljuje u tri boje - bijeloj, ružičastoj i plavoj. Zanimljivo je da će lopoč otvoriti svoj cvijet samo kad je dan sunčan, a ako se ubere, zatvori se i više ne otvara svoje latice.

  Tajanstveni lopoč ima bogatu simboliku, koja varira od jedne kulture do druge. Najzanimljivije je da ga se asocira sa čistoćom i neokaljanosti: iako raste iz mulja, probija se kroz vodu i dopire do svjetla gdje pokazuje svoj prekrasan cvijet.

  U hinduističkoj tradiciji, lopoč se veže s božanskom ljepotom i čistoćom, kao i s plodnošću, blagostanjem, znanjem i prosvjetljenjem. Širenje njegovih cvjetova podsjeća na širenje duše, a često se božanstva prikazuju kako sjede na cvijetu lopoča.

 

   U pomoć su priskočili i učenici 7.razreda koji su napunili jezerce čistom vodom i postavili posude s lopočima na dno jezerca. No, bilo je malih problema…

...ali smo ih uspješno riješili!
Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2017/2018

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Voće i čaša mlijeka za zdravlje

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju