preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Nas lektira ne sekira!

Autor: Božica FILIPOVIĆ VEG, 8. 5. 2017.

     Povodom obilježavanja Dana hrvatske knjige (22. travnja) i Svjetskog dana knjiga (23. travnja), knjižničarka Eva Turza Mitrović, u suradnji s nastavnicom hrvatskoga jezika Božicom Filipović Veg, osmislila je i organizirala prošloga petka kviz poznavanja lektirnih djela hrvatskih i svjetskih autora za učenike od 5. do 8. razreda pod nazivom „Nas lektira ne sekira“.

  Iz svakog razreda pristupilo je četvero učenika koji su u prostoru knjižnice i čitaonice naše škole izvlačeći dijelove puzzla pronašli članove svoje skupine.

  Nakon što su se podijelili u 4 skupine, svaka je skupina u informatičkoj učionici pristupila rješavanju kviza koji je knjižničarka izradila u programu Kahoot. Nekim je učenicima taj program poznat od ranije, no većina se prvi puta susrela s njim i odlično se snašla. Radi se o kvizu u kojem je, osim znanja, potrebna i brzina pri odgovaranju jer na taj se način skupi najviše bodova.

Učenici koji su sudjelovali u kvizu i pokazali da se ipak sjećaju većine pročitanih djela poput, primjerice, Koka u Parizu, Povjestica, Smogovaca ili Alkara, bili su: Mia Orlić, Monika Nikšić, Mateja Podolski i Ana Križetić iz 5. razreda; Dorotea Dolovski, Renato Lukaček, Ivona Pipek i Izabela Štimac iz 6. razreda; Elena Koleno, David Dujak, Marija Grdić i Dominik Kapetanović iz 7. razreda te Mladen Banović, Zlatko Erdec, Gabriel Fuljek i Tomislav Kurtić iz 8. razreda.

    U svakoj je skupini bio po jedan predstavnik svakoga razreda kako bi svojim zajedničkim znanjem mogli „pokriti“ lektirna djela od 5. do 8. razreda. Zavidno znanje, ali i sjećanje te brzinu pokazala je skupina koju su činili Mia, Izabela, Elena i Gabriel odgovorivši točno i brzo na najviše postavljenih pitanja. Ovim su učenicima uručene i prigodne diplome za najbolje poznavatelje lektirnih djela.

 Nakon što smo osvježili znanje iz pročitanih djela, prisjetili se likova, mjesta radnje, biografije pisaca i slično, dogovorili smo se za neki ponovni susret kako bismo ostalim skupinama pružili mogućnost za „revanš“ i poručili: „Nas lektira ne sekira!“

 


Izvor: Božica Filipović Veg, nastavnika hrv. jezika, Eva Turza Mitrović, knjižničarka (tekst/foto)


Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2017/2018

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Voće i čaša mlijeka za zdravlje

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju