preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Književni susreti s Pjesnikom i Senkom

Autor: Božica FILIPOVIĆ VEG, 22. 5. 2017.

    U subotu su u Domu kulture održani književni susreti povodom predstavljanja zbirke sabranih pjesama Pavla Bistrovića Pjesnika i pripovijetke "Senka" Pavla Bistrovića mlađeg.

    „Dan Pjesnika“ književni je susret i literarni natječaj za osnovce koji naša škola organizira već 5 godina, a naziv je dobio po zavičajnom pjesniku Pavlu Bistroviću, Pjesniku. Ta se manifestacija održava svake godine u lipnju, u sklopu obilježavanja Dana naše škole.

    Ove godine, prije samog "Dana Pjesnika" imali smo priliku upriličiti predstavljanje prve knjige Pavlova sina, Pavla Bistrovića mlađeg, pripovijetku pod nazivom „Senka“. Organizatorica ovoga susreta, ravnateljica Škole Lareta Žubrinić na početku je večeri pozdravila sve nazočne citirajući Bistrovićeve stihove te naglasila da njegove pjesme zauvijek žive u nama i da tu književnu baštinu trebamo i nadalje njegovati i čuvati.

   Anamarija, Mia i Elena, inače naše umjetnice i nagrađivane učenice, krasnoslovile su Pjesnikove uratke, a naša mlada stihoklepka koju smo vam predstavili u prošlogodišnjem „Cvrčku“, gospođa Tanja Fuljek, govorila je o svojim sjećanjima na prve susrete s Pjesnikom te kakav je utjecaj imao na njezin hobi, pisanje.

    Ovoj je večeri nazočila i Pavlova kći, Ružica Bistrović, udana Schmid, čuvarica očevog književnog blaga koja je sabrala njegove pjesme u novu zbirku sa željom da njegova djela čita i današnja mladež.

  O svome književnom prvijencu, pripovijetci "Senka" govorio je sam autor Pavle Bistrović mlađi pojašnjavajući nazočnoj publici Senkinu ulogu u razvoju njegove osobnosti i emocionalnosti, važnosti sudbine i Boga u ljudskom životu, uz zahvalu obitelji i sestri Ružici koji su ga potaknuli na pisanje.     

    Ovaj su kulturni događaj uljepšale i „Lipice“, najmlađa sekcija KUD-a „Lipa“ iz Nove Bukovice, pod vodstvom gospođe Slavice Podolski.

    Ilustracije za knjigu „Senka“, kao i za pjesničku zbirku Pavla Bistrovića radio je akademski slikar profesor Nedeljko Čubek iz Osijeka, koji je, zajedno s gospođom Ružicom Schmid, originalnu sliku s naslovnice, "Pinkija", poklonio našoj školi na čemu smo mu vrlo zahvalni!


Izvor: Foto: Željko Felbar, Marinianis TV


Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2017/2018

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Voće i čaša mlijeka za zdravlje

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju