preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

CvrčEKOvci obilježili Dan prašuma

Autor: Marina Kordi, 26. 9. 2019.

Učiteljica 3. i 4. r u PŠ Miljevci Marina Kordi podijelila je sa svojim CvrčEKO klincima zabrinutost zbog uništavanja amazonske prašume...

Prije nekoliko tjedana na televiziji sam čula vijest me je šokirala vijest - GORI AMAZONA!!!!! Užas!!!!! Odmah mi je kroz glavu prošla misao :„A što će biti sa zrakom koji dišemo?! Jao, pa amazonske su šume "pluća" zemaljske kugle!"

Već prvi dan školske godine svoju zabrinutost podijelila sam sa svojim učenicima, članovima eko skupine CvrčEKO, ali i svima drugima u našoj područnoj školici. I oni su se jako zabrinuli iako do sada nisu baš puno znali o Amazoni.

Sjeli smo za računalo i malo "proguglali" o toj temi.  Za oko nam je "zapeo" datum 14. rujna jer je upravo to dan kada se obilježava Dan prašuma. Odmah smo se  dogovorili da na satu INA obilježimo taj važni dan te da provedemo malo istraživanja i o ostalim prašumama u svijetu.

18. rujna učenici su na INA došli puni važnih i zanimljivih informacija koje su spretno i radosno podijelili s ostalima u grupi. Naučili smo da u svijetu osim velike amazonske prašume koja se nalazi u dalekoj nam Južnoj Americi, prašume postoje još i u Africi, Aziji, Australiji i Srednjoj Americi. Naravno, to su velike prašume.

One manje rasprostranjene su i po Europi, pa čak i u Hrvatskoj. Najpoznatija hrvatska prašuma je Čorkova uvala.

Naučili smo koje su karakteristike prašume te poneke poznate biljke i životinje koje obitavaju na područjima prašuma.

Na kraju sata,  na naš razredni pano stavili smo neke činjenice o prašumi te ga ukrasili šarenim leptirima koje su izradili učenici na INA sa učiteljicom Nadin Cuca u znak zahvalnosti za zrak koji dišemo i nade da će prašume ostati PRAŠUME za buduće generacije, a mi ih već sad moramo čuvati i brinuti se za njihov opstanak.
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju