preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

MILJEVAČKI ĐACI - SVIM SRCEM UZ VUKOVAR!

Autor: Jasminka Stošić, 20. 11. 2019.

Ovotjedni miljevački ponedjeljak bio je sav u znaku prisjećanja na ratna stradanja i žrtve Vukovara, hrvatskog grada-heroja smještenog na istočnoj granici domovine,  na samom ušću Vuke u  Dunav. 

Prvi nastavni dan u 11. radnom tjednu bio je tužna, ali jedinstvena prigoda za upotpunjavanje i proširivanje znanja o ovoj, zacijelo najpotresnijoj epopeji hrvatskog naroda.

Obilježavanjem ovogodišnje (28. po redu) obljetnice vukovarske tragedije, učenici su uz audio-snimku pjesme “Stoji grad” i sami odali dužnu počast mnogobrojnim vukovarskim žrtvama stradalima u Domovinskom ratu te (našim mlađahnim učenicima “daleke”) 1991. godine.

Potom su kroz razne nastavne sadržaje i likovne aktivnosti, ali i rješavajući križaljke i tematske nastavne listiće, utvrdili naučeno. Nek’ se zna i pamti!

Jer Vukovar je puno više od prozaičnog zemljopisnog pojma! I puno više od realnih povijesnih činjenica! I puno više od običnog toponima i znakovitog imena! 

Grad to je:

Vječniji i od vječnosti.

Uspravan, gord i dostojanstven.

Krvlju najboljih svojih sinova natopljen.

Opjevan u pjesmama, u pričama slavljen.

Vjeran domovini i njenim najslavnijim precima.

Apokalipsom zvan, razornim bombama i minama pooran. 

Ratom poharan, a unatoč tomu - tako LIJEP, ČIST I NEOKALJAN!    

Minutom šutnje i paljenjem lampiona pred ulazom u dvorište područne škole u Miljevcima učenici su zajedno sa svojim učiteljicama i asistenticom Dijanom iskazali svoje suosjećanje i tako i sami dali obol ovim danima, iznimno teškim i bolnim za sve stanovnike Hrvatske - u domovini i izvan nje.

 

Poruka koju su ovog ponedjeljka razumjeli i ponijeli u svojim srcima svi (pa čak i najmlađi miljevački učenici) glasi:

VUKOVAR jučer, danas i zanavijek živi je simbol hrabrosti, nacionalnog jedinstva i neizmjernog pijeteta i ponosa cijele Hrvatske. A naša je zadaća brinuti o tomu da glas istine o herojskom Vukovaru i njegovim stradanjima nikada ne utihne!


Izvor: Jasminka Stošić, razredna učiteljica 1. i 2. r. u PŠ Miljevci (tekst); Marina Kordi, razredna učiteljica u 3. i 4. r. u PŠ Miljevci (foto)


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju