preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Ježići naselili PŠ Miljevci

Autor: Nadin Cuca, 15. 12. 2019.

Svake se godine na blagdan Svete Lucije (13.prosinca) sije  božićna pšenica, koja je simbol obnove života i plodnosti. Prema narodnom vjerovanju ovisno o izgledu iznikle pšenice, odnosno kakva je njezina gustoća te boja, u idućoj će godini biti bolja ili lošija žetva.

Običaj potječe iz davnine i vezan je uz Svetu obitelj. Naime, bježeći pred Herodovim vojnicima, Marija je zamolila težaka, koji je, na njivi, sijao pšenicu, da kaže progoniteljima kako su tim putem prošli u vrijeme kada je sijao. Kada su vojnici stigli, pšenica je čudesno izrasla, a oni su odustali od daljnje potjere.

Kako smo u vremenu došašća koje je uvijek obavijeno velom mira i ljubavi, učenici, koji pohađaju INA „eT bees“, zajedno s učiteljicom Nadin, 11.prosinca 2019., okušali su se i u ovom božićnom običaju u spomen svetoj Luciji. No, umjesto u posudice sijali smo pšenicu u piljevinu i, ni manje, ni više, nego u majčine najlonke.

 

 

Zajedno smo formirali male ježiće. Svima nam je najveće zadovoljstvo predstavljala izrada ježeve njuškice. Sat je prošao u veseloj atmosferi. Svi smo se trudili biti vrijedni kako bi naši ježići bili što ljepši.

 

 

Oblik ježa smo napravili, do božićnih praznika ćemo ga još dodatno ukrasiti i redovito zalijevati kako bi kao pravi mali božićni gost došao i dodatno ukrasio domove učenika. A sada slijedi radosno iščekivanje kada će ježići biti spremni za prvo šišanje.

 

 


Izvor: Tekst: Nadin Cuca, fotografije: Nadin Cuca


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju