preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Autor: Lareta Žubrinić, 1. 2. 2020.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta se obilježava svake godine 27. siječnja. Tada je oslobođen koncentracijski logor Auschwitz koji je postao simbolom stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu jer je u tome logoru živote u njemu izgubilo 1,1 milijun ljudi od ukupno 6 milijuna.

Brojka je sama po sebi strašna, ali za naše učenike je ona, na kraju krajeva, samo brojka, preapstraktna i neshvatljiva. No, kako bismo im što bolje objasnili holokaust i užas koji je sa sobom nosio nacistički režim Adolfa Hitlera, odlučili smo obilježiti ovu tužnu obljetnicu na malo drugačiji način jer učenici najbolje uče kada se brojkama pridruže imena i lica žrtava. Tada sve postaje stvarnije.

U četvrtak, 30. siječnja 2020.  upriličili smo igrokaz o četvero mladih Židova koji su ubijeni u holokaustu. Riječ je o Anni Frank, Lei Deutsch, Abrameku Koplowiczu i Petru Ginzu.

Njihove uloge su preuzeli  učenici 8. razreda Monika Nikšić, Ivana Habuš, Josip Bukovac i Kristijan Škrnički, a pripovjedačica je bila Mateja Podolski.

U desetak minuta igrokaza, pred svim učenicima predmetne nastave,  četvero mladih se prisjećalo lijepih i bezbrižnih dana prije Drugog svjetskog rata da bi se suočili sa surovom i tragičnom sudbinom koja im se na kraju dogodila. Bili su dio brojke od milijun i petsto tisuća ubijene djece u holokaustu. Dok su učenici imali svoje monologe, u pozadini se prikazivao slikokaz s fotografijama četvero Židova o kojima je bila riječ.

Naši učenici i učitelji škole su sa zanimanjem gledali igrokaz, a posebno dirljiva scena je bila kada je pripovjedačica Mateja govorila o njihovoj smrti, dok su naši glumci, redom, gasili svijeću svojega života time simbolizirajući svoj kraj, svoju strašnu smrt…

Tužnu obljetnicu smo završili gledanjem kratkog dokumentarnog filma Auschwitz-Birkenau koji je nastao u edukacijske svrhe i namijenjen je upravo uzrastu naših učenika.

Martina Grundler Hrala, učiteljica povijesti

 


Izvor: Martina Grundler Hrala, učiteljica povijesti (tekst), Božica Filipović Veg, učiteljica hrv. jezika (foto)


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju