preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Glagoljična enigma u 6. razredu

Autor: Lareta Žubrinić, 21. 2. 2020.

Naše najljepše pismo ima i svoj dan - zahvaljujući odluci Hrvatskoga sabora 22. veljače  je Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Ljepoti glagoljičnoga pisma i izazovu pisanja glagoljicom nisu odoljeli ni učenici našega šestoga razreda koji su, povodom  toga dana, kao mjesečni projekt iz Hrvatskoga jezika mogli odabrati upravo ovaj izazovni zadatak.

Naime, ovaj se spomendan obilježava 22. veljače, na sam dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga pod nazivom „Misal po zakonu rimskoga dvora“.

Marija škrnički, 6. razred

Leo Bračun, 6. razred

Radi skretanja pozornosti na važnost promicanja vrijednosti i ljepota našeg starog glagoljičnog pisma, koje nam je služilo punih 10 stoljeća (od 9. do 19. stoljeća), a u ozračju valentinovskoga duha koji još vlada našim hodnicima, učenici su za projekt iz Hrvatskoga jezika mogli odabrati između dvaju zadataka: trebalo je izabrati lirsku pjesmu ljubavne tematike i prikazati ju ili kao slikopjesmu (zamjenjujući određene motive crtežima), ili ju transliterirati („prevesti“) na glagoljicu te na isti papir napisati i njezinu latiničnu i glagoljičnu verziju.

Kristijan Bilavčić, 6.razred

Kristijan Škrnički, 6. razred

Mihael Mandić. 6. razred

U oba je slučaja trebalo pisati krasopisom te pozadinu u potpunosti ilustrirati. Kako su stručno i spretno savladali glagoljicu i njezino pismo, možete vidjeti ovdje i na razrednom panou. 

Martina Nikić, 6.r. 

Kristijan Škrnički, 6.r. 

Nikola Ladović, 6. razred

P. S. Ako ste mislili da je periodni sustav elemenata na latinici teško ili nemoguće naučiti, pokušajte ovako:

U našoj školi glagoljici se uvijek možemo diviti zahvaljujući muralu koji je naslikao učitelj likovne kulture Đorđe Stanisavljević, a likovne radove na temu glagoljice izradili su učenici likovne grupe. 

 


Izvor: Božica Filipović Veg, učiteljica hrvatskoga jezika (tekst i fotografije)


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju