preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Terenska nastava 8. razreda Pakrac-Lipik-Okučani

Autor: RUŽA ŽIVKOVIĆ, 5. 3. 2020.

U srijedu su 4. ožujka 2020. učenici osmog razreda u pratnji razrednika i pedagoginje išli na terensku nastavu „Pakrac – Lipik – Okučani“ u organizaciji turističkih zajednica navedenih gradova i Memorijalnog centra Domovinskog rata iz Vukovara.

Učenici su prvo posjetili Pakrac, točnije policijsku postaju u Pakracu na koju je 1. ožujka 1991. izvršen napad tamošnjeg pobunjenog srpskog stanovništva, a sam događaj označavao je početak Domovinskog rata.

Nakon toga učenici su otišli u Kino „Pakrac“ u kojem ih je profesor povijesti iz Pakraca upoznao sa samim početcima Domovinskog rata i događajima koji su se događali netom prije i poslije. Predavanje je trajalo 45 minuta uz prikladnu prezentaciju.

Potom su učenici išli na ručak, a zatim su posjetili dva muzeja. Prvi „Muzej grada Pakraca“ i drugi „Muzej Domovinskog rata“. U muzeju Domovinskog rata mogli su vidjeti razne odore hrvatskih vojnika od početaka 1900 do danas. Osim toga mogli su odjenuti kape i druge predmete, vidjeti pravo oružje i veličinu njihova razaranja što je bilo jako poučno za djecu da to nisu igračke i kolika je silina navedenog.

Nakon toga otišli smo u kovaonicu novca u Pakracu u kojem je vodič upoznao učenike sa kovanjem novca, kako se on izrađivao, od kojih materijala, a na kraju su si sami mogli iskovati novac „prvu hrvatsku kunu“.

Potom su učenici otišli u obližnje mjesto Kusonje gdje im je vodič ispričao kako su na ulazu u to mjesto hrvatski branitelji upali u zasjedu, bojno vozilo im je pogođeno, a njih dvadesetak se uspjelo sakriti u obližnju kuću gdje su se cijeli dan 9. rujna 1991. borili i uspijevali obraniti, ali budući da im pomoć nije stizala tj. nije bila dovoljna, a gubitci ljudstva, oružja i snaga  toga dana u izvlačenju njih 20-orice bili brojni, padom noći pali su i vojnici „zastali u vječnosti vječno ljubeći oltar Domovine“. Po navedenom je događaju 2014. snimljen film „Broj 55“ redatelja Kristijana Milića. Taj film dobio je 8 zlatnih arena i onu glavnu Veliku zlatnu arenu za najbolji film.

Potom su učenici išli na Ergelu Lipik gdje su vidjeli konje „lipicance“, kako žive, kako su raspoređeni po štalama i sl. Učenici su dragali konje i uživali u prirodi. Nakon Ergele uputili smo se u centar grada Lipika gdje nas je vodička provela kroz središnji gradski park te pokazala Dom za nezbrinutu djecu, Lipičke mramorne toplice i niz građevina koje su bile ključna uporišta borbi u Domovinskom ratu.

Potom smo svi zajedno otišli u Okučane gdje su učenicima prikazani kratki filmski uradci o Domovinskom ratu i održano petnaestminutno predavanje. Osim toga posjetili su spomen-obilježje braniteljima poginulima u akciji „Bljesak“.

Nakon Okučana uslijedio je povratak kućama.

Pohvaljujemo sve naše osmaše za primjereno i kulturno ponašanje tijekom cijelog dana, aktivnost u razgovorima i suosjećajnost u potrebnim situacijama.

 

Tekst i fotografije: Ruža Živković, pedagoginja.
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju