preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Autor: RUŽA ŽIVKOVIĆ, 2. 4. 2020.

Drugog dana travnja (2.4.) obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Poremećaji autističnog spektra obuhvaćaju teškoće u socijalnim interakcijama, teškoće u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, različite motoričke smetnje te ograničene aktivnosti i interese.

Autizam je bolest u kojoj dijete ne može razviti normalno socijalno ponašanje, ponaša se kompulzivno i ritualno i obično ne uspijeva razviti normalnu inteligenciju.

Znakovi autizma obično se pojavljuju u prvoj godini života, uvijek prije treće godine. Bolest je 2 do 4 puta češća u dječaka nego u djevojčica. Autizam se razlikuje od mentalne retardacije ili oštećenja mozga, premda se u neke autistične djece pojavljuju i ti poremećaji.

Uzrok autizma je nepoznat. Njegov uzrok nije u lošem roditeljstvu. Istraživanja identičnih blizanaca su pokazala da bolest djelom može biti i genetski uzrokovana, jer ako se pojavi u jednog blizanca pojavit će se u oba. Premda u većini slučajeva uzrok nije poznat, neki se mogu povezati s virusnom infekcijom (npr. prirođena rubeola ili infekcija citomegalovirusom), fenilketonurijom (nasljedni manjak enzima) ili sindromom lomljivog X kromosoma (kromosomski poremećaj).

Na stranici centra za autizam možete pronaći još puno korisnih informacija o autizmu, kakve su to osobe, kako im pristupiti i sl. http://www.autizam.hr/index.php?lang=hr&Itemid=103
 

 

 

Prvi video govori o dječaku Bartolu kojemu je dijagnosticiran autizam te kako se on nosi s time. Ako vas zanima kao izgleda jedan njegov dan, kako se vršnjaci odnose prema njemu, kako ga prihvaća obitelj pogledajte video u nastavku.

 

 

Drugi video donosi prikaz senzorne preosjetljivosti osoba s autizmom. Šetajući ulicom vi čujete zvukove kakvi jesu, sirene vozila, kočenje vozila, cvrkut ptica, a kako oni to čuju i doživljavaju pogledajte u sljedećem videu. 

 

 
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju