preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

U našoj smo školi završili projekt "JA sam iz razreda nepušača"

Autor: RUŽA ŽIVKOVIĆ, 4. 11. 2020.

U petak 2. listopada 2020. i srijedu 7. listopada 2020. pedagoginja je s učenicama započela rad na projektu „Ja sam iz razreda nepušača“ koji je nastao u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Projekt „Ja sam iz razreda nepušača“, izvorno je osmišljen u Virovitičko-podravskoj županiji. Projekt su prije nekoliko godina osmislili stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i od tada se provodi u dogovoru sa školama. Cilj i smisao ovoga projekta jest identificirati razredne odjele osnovnih i srednjih škola u kojima niti jedan učenik ne puši cigarete i time pokazati kako je ostvarivo nastojanje da se mladi ljudi ne truju duhanskim dimom, ali je važno potaknuti i ohrabriti mlade da ustraju u nepušenju kao prilogu zdravome življenju.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije (ravnatelj prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus i psiholog profesor Siniša Brlas)  održali su predavanje za stručne suradnike pedagoge na kojem su pedagozima prezentirali što se od njih očekuje u daljnjem radu s učenicima kako bi pomogli uspješnom ostvarenju zadanih ciljeva samog projekta.

Pedagoginja je učenicima podijelila brošure „Ja sam iz razreda nepušača“ u kojima učenici mogu pronaći korisne informacije zašto je pušenje štetno. S učenicima je odradila pred test znanja i informacija o pušenja i uvela ih u sam projekt čija će se uspješnost ili neuspješnost pokazati krajem studenog 2020.

Učenici 7. i 8. razreda naše škole upoznati su što se od njih očekuje te će se kroz niz aktivnosti, predavanja, radionica, parlaonica i drugih oblika rada raditi na podizanju svijesti učenika o štetnosti duhanskog dima. Ukoliko učenici postignu željeni rezultat (da su svi učenici iz razreda nepušači) dobit će osim zdravog života, blistavog osmijeha i zdravih pluća i zasluženu nagradu koja je financirana kroz projekt.

Aktivnosti za učenike 7. i 8. razreda u sklopu projekta "Ja sam iz razreda nepušača" nastavile su se i ovaj tjedan. Tako je pedagoginja učenicima sedmog razreda 14. listopada, a učenicima 8. razreda 16. listopada održala predavanje o štetnosti konzumiranja cigareta i udisanja duhanskog dima, upoznala ih je sa zakonima koji vrijede u hrvatskoj vezano uz cigarete, prikazala im statistike o broju pušača u svjetskim zemljama te informirala o utjecaju cigareta na zdravlje pojedinca.  

Preventivni sati za učenike 7. i 8. razreda nastavili su se i dalje. 23. i 28. listopada.  Pedagoginja je s učenima odigrala Kahoot kviz te su imali zajedničku raspravu vezanu uz štetnost pušenja.

Dana 30. listopada pedagoginja je održala zadnji sat u osmom razredu, a 4. studenog u sedmom razredu, vezano uz ovaj projekt. Učenici su izrađivali praktične radove (plakate) poštujući epidemiološke mjere. Na kraju su napravili evaluaciju cjelokupnog projekta i poslikali se ispred škole sa plakatom o nepušenju kao razred gdje su svi učenici nepušači. 

Neki učenički radovi nalaze se u nastavku:  

Tekst i fotografije: Ruža Živković, pedagoginja. 
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju