preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

"Halloween" u našoj školi

Autor: Nadin Cuca, Martina Ocelić, 30. 10. 2020.

Halloween ili Noć vještica nastao je od izraza All Hallow’s Eve što znači Noć uoči Svih svetih. Ovaj se običaj zatim proširio diljem svijeta zahvaljujući jakoj propagandi američkih medija, pa se tako unazad nekoliko godina proslavlja i u Republici Hrvatskoj.
 

Halloween ili Noć vještica nastao je od izraza All Hallow’s Eve što znači Noć uoči Svih svetih.

Iako ovu svetkovinu svi povezuju s Amerikancima, Halloween svoje korijene vuče od drevnih Kelta koji su njome slavili kraj radova i skupljanja plodova te prijelazno razdoblje iz jeseni u zimu, odnosno iz toplijeg i svjetlijeg dijela godine u mračniju i hladniju zimu.​

Danas se Halloween tradicionalno obilježava u SAD-u, Kanadi, Irskoj, Australiji, Novom Zelandu i Portoriku, no slavljenje Noći vještica u Ameriku su “donijeli” Irci i Škoti. Ovaj se običaj zatim proširio diljem svijeta zahvaljujući jakoj propagandi američkih medija pa se tako unazad nekoliko godina proslavlja i u Republici Hrvatskoj.

U Noći vještica razigrana djeca maskirana u zastrašujuće kostime obilaze kuće u susjedstvu kako bi sakupili što više slatkiša pri tome uzvikujući: „Trick or treat!“.

Atmosfera Halloweena proširila se i na učenike u PŠ Miljevci  koji su sudjelovali u aktivnostima koje su za njih osmislile njihove učiteljice Martina Ocelić i Nadin Cuca.

Učenici 1. i 4. razreda su zajedno s učiteljicom informatike, Martinom Ocelić, kroz besplatnu aplikaciju za crtanje Skatchpad stvarali digitalna umjetnička djela na temu "Halloween" te izvezli u popularne formate slika. Odabrali su najbolji rad koji je učiteljica i nagradila.   Sudjelovali su učenici 2. i 3. razreda  koji su s učiteljicom engleskog jezika, Nadin Cuca, obilježili Halloween slikajući bundeve, bombone i šišmiće te usmeno ponavljali već poznate izraze na tu temu.

 

 
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju