preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Učenici izrađivali lutke od komušine

Autor: RUŽA ŽIVKOVIĆ, 4. 11. 2020.

Učenici, članovi učeničke zadruge „Bukvica“, s učiteljicom Kristinom Kukuljević i gospođom Slavicom Podolski na satu školske Zadruge učili su izrađivati ukrasne predmete i lutke od komušine (otpaci od kukuruza). Učenici su ovu aktivnost proveli 22.10.2020., a istu aktivnost ponovit će i 5.11.2020.

Ova aktivnost planirana je kroz Erasmus+ projekt „Tradicionalne igre – zdrav razvoj djetinjstva“ kako bi učenici naučili praviti igračke od dostupnih sirovina. Budući da učenici žive na selu, gotovo svako kućanstvo ima kukuruz te je učenicima ta biljka dostupna. Ovakve igračke koristila su djeca u prošlosti, a ovim aktivnostima želimo potaknuti učenike da njeguju i održavaju svoju tradicijsku baštinu te da ih oni dalje prenose na druge učenike kao i mlađim generacijama.

Ovo je prva od aktivnosti koja je planirana kroz projekt Učenici će u sklopu projektne nastave kao i nastave likovne i tehničke kulture učiti raditi manualnim radom te će izrađivati igračke od različitih materijala uz stalni nadzor i vodstvo učitelja/mentora. Rezultat je uključivanje svih učenika, socijalizacija, suradnički rad i izrada unikatnih igračaka.“ Sve navedeno je i provedeno!

Učenici su vlastitim rukama (manualnim radom) izrađivali tradicionalne dječje igračke (lutke) te su vježbali koordinaciju finih pokreta.

Nakon ove aktivnosti koju ćemo provesti još nekoliko puta kako bismo dobro "izoštrili" vještine te kada nam u posjet dođu Partneri iz zemalja članica u projektu ostvarit ćemo planirane ishode: „Sudionici, učenici, će naučiti manualne vještine i samostalno izrađivati igračke od različitih materijala (u ovom slučaju od komušine); Sudionici će nakon projekta imati prošireni vokabular koristeći  riječi zavičajnog jezika (različiti nazivi za igre); Sudionici će se češće i više družiti s vršnjacima te tako razviti bolju socijalizaciju vježbajući vještine socijalizacije i komunikacije; Sudionici će biti spremni u igru i rad uključivati sve učenike, različite dobne skupine kao i marginalizirane skupine učenika. Oni će širiti pozitivne misli i poticati druge da prihvaćaju one koji su prema nečemu drugačiji kako u igri tako i u drugim sferama života; Sudionici će znati vrednovati svoj rad, analitičko prosuđivati, uspoređivati, obrađivati i  kvalitativno vrjednovati prikupljene podatke o ostvarenim postignućima.

Sve navedeno je i ostvareno jer su učenici, inače članovi Učeničke zadruge "Bukvica" samostalno, uz nadzor i vodstvo, izrađivali lutke od komušine, učili postupak rada i kako izraditi pojedini dio lutke, napravili su svatko svoju lutku, a naučili su nove nazive za igru, za materijal i dr. U radu su sudjelovali svi učenici koji su to željeli, a tijekom rada su razvijali socijalne vještine družeći se jedni s drugima, pomažući jedni drugima ako negdje u radu zapnu i sl. Uključili smo učenike bez obzira na dob, spol, socijalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost, bitna je bila jedino volja i želja učenika za radom i druženjem kao i stjecanjem novih znanja i vještina.

Na kraju rada svatko je imao svoju lutku što su drugi mogli vidjeli i vrednovati pohvalom. Djeca su pokazala svoju kreativnost, maštu i raznovrsnost što se može vidjeti iz lutki koje su svaka na svoj način predivne i naravno unikatne. Svatko je imao priliku predstaviti svoj rad kao i pohvaliti i komentirati tuđi, a sve s ciljem poticanja učenika na razmišljanje i kvalitativnog vrednovanja.

Za ovu aktivnost angažirali smo gospođu Slavicu Podolski, majku naših bivših učenica, koja profesionalno izrađuje razne ukrase i lutke od komušine. Na početku predavanja učenicima je prikazala neke od svojih radova te je donijela nekoliko radova kao primjer da ih učenici mogu vidjeti.

Nakon toga objasnila im je kako se komušina prvo treba osušiti kako bi se mogla oblikovati, a potom prije samog rada špricom ju trebaju pokvasiti kako se ne bi trgala i pucala. Učenici su koristili komušinu, vatu, piljevinu, vruće ljepilo i slamu kako bi oblikovali svoje lutkice.

Što su učenici napravili i kako to izgleda, možete vidjeti u  fotografijama.

Tekst: Ruža Živković, pedagoginja

Fotografije: Kristina Kukuljević, učiteljica likovne kulture
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju