preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

U studenom se nose brkovi!

Autor: Silvija Bašić, 19. 11. 2020.

Studeni je mjesec u kojemu se posvećuje osobita pažnja muškom zdravlju i raku prostate. S obzirom da su u 8. razredu sve sami dečki, s njima se posebno radilo na ovoj temi. 

November - movember - pusti brk za zdravlje!

Studeni je mjesec u kojem se već tradicionalno želi podići svijest i upozoriti na važnost borbe protiv raka prostate. Ova bolest javlja se najčešće kod muškaraca starijih od 50 godina, te se rizik obolijevanja povećava sa starenjem. Rak prostate spada u jedan od najčešćih oblika karcinoma kod muškaraca. U početnoj fazi nema vidljivih simptoma zbog činjenice da se karcinom razvija polako, te se simptomi bolesti javljaju u uznapredovaloj fazi. 

FAKTORI RIZIKA ZA NASTAJANJE RAKA PROSTATE: jedan od najvažnijih faktora jest starenje, odnosno muškarci stariji od 50 godina imaju povećani rizik obolijevanja od raka prostate nego muškarci mlađe životne dobi, pretilost je još jedan od važnih rizičnih faktora jer se pretilost veže uz agresivnije tipove raka prostate, genetska predispozicija i postojanje bolesti u obitelji te izloženost kemikalijama i štetnim tvarima iz okoline.

PREVENCIJA: Preporuča se izbjegavanje nezdravih životnih navika, prekomjerne tjelesne težine i izloženosti štetnim utjecajima iz okoline. Isto tako, za muškarce starije od 40 godina preporuča se redoviti godišnji pregled kod urologa i laboratorijska kontrola vrijednosti PSA. 

Dana 17. studenog 2020., članovi dodatne grupe su uz nastavnicu kemije Silviju Bašić obilježili Dan muškaraca.

U studenom potičemo svjesnost o muškom zdravlju te o bolestima s kojima se brojni muškarci susreću, kao što je rak prostate.

Učenici su prigodno izradili plakat i brkove koji su simbol pokreta “Movember”- pokreta puštanja brkova u znak solidarnosti oboljelim muškarcima.

Radionica je bila edukativna i zanimljiva, amorate priznati da našim dečkima brkovi odlično pristaju!

Mjesec borbe protiv raka prostate obilježili su plakatom i učenici 5.razreda - Matea Karl, Ana Marija Gorički, Bokorni Karmen, Mandić Leon i Vukomanović Mihael na dodatnoj nastavi iz prirode 16. 11. 2020. s učiteljicom Sabinom Karzalko. 

 
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju