preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Autor: Eva Turza Mitrović, 22. 2. 2021.

22. veljače 1483. tiskana je prva hrvatska knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje ovaj je dan odredio kao uspomenu na hrvatsko tradicijsko pismo.

Hrvatska tradicija govorenja i pisanja opisana je kao trojezična i tropismena. Glagoljica je staroslavensko pismo nastalo u 9. stoljeću, a u našim se krajevima zadržala sve do 19. stoljeća, a oblik se slova prilagodio i prerastao u uglatu glagoljicu, specifičnu baš za naše područje.

Danas glagoljicu upoznajemo i više crtamo, nego što je pišemo. Uz ćirilicu i latinicu, glagoljica zauzima veliki dio hrvatske pisane kulture o čemu svjedoče mnogi pisani povijesni izvori. Ako želite o glagoljici nešto više naučiti, preporučujem stranicu glagoljica.hr i proučite knjige, rukopise ili čak notne zapise pisane glagoljicom.

Danas je i Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koja puno truda ulaže u očuvanje hrvatske pisane tradicije, kulture. izdavaštva i knjižničarstva. Upravo je zbirka rukopisa NSK omogućila javni pristup glagoljaškim izvorima.

Čestitamo našoj krovnoj knjižnici njezin dan, a glagoljicu ćemo provjeriti jednom kratkom igrom. Mislim da pravila već znate: upišite ime (bez prezimena) i razred i provjerite koliko glagoljice znate. Dobit ćete sliku slova glagoljice, a vi morate avionom pogoditi oblak s točnim odgovorom. Sudionike, naravno, čeka malena nagrada. Sve slike u igrici preuzete su sa stranica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Klik na sličicu i sretno!

 

 
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju