preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Dan Svetog Patricka

Autor: RUŽA ŽIVKOVIĆ, Maja Pavlić, 19. 3. 2021.

Dana 18. ožujka, obilježili smo Dan Svetog Patricka (Saint Patrick's day) na satima Engleskoga jezika. Uz veliku podršku i ustupanje prostora kuhinje i potrebnog pribora za rad naše kuharice Ivane, priredili smo pravo irsko slavlje uz druženje, kreativne radionice, degustaciju i ples.

Učenici 5. razreda po skupinama su u dobrom raspoloženju marljivo radili, učili i zabavljali se tri školska sata. Tako smo izrađivali, pekli i ukrašavali ukusne „cupcakes“, Thin Mint Milkshakove sa sladoledom od vanilije i čokoladom od mente te zeleni sok od limete. Iako dječaci, nevjerojatno dobro su se snašli u ulozi kuhara i kreatora cupcakesa, mjerenju i vaganju namirnica, sjeckanju čokolade, miksanju šlaga i bojanju u zelenu, miksanju smjese za pečenje te punjenju zelenih košarica za muffine.

Da nas ne bi uštipnuo Leprechaun, neki od nas odjenuli su i zanimljive odjevne kombinacije i irske detalje u zelenoj boji. U velikoj učionici jedna skupina je, uz veliku pomoć asistentice Dijane, (kojoj ovim putem zahvaljujem) izrađivala zelene šešire i tako upoznala legendu o irskom vilenjaku (Leprechaun) koji sa sobom nosi blago i irsku sreću.

 

Vrijedne cure su za sve cupcakese i shakeove izrađivale ukrase sa zelenim detaljima i tradicionalnim irskim simbolima (duge, djeteline, irske zastave itd.)

 

Čitavo vrijeme slušali smo neizostavnu tradicionalnu irsku glazbu, popraćenu njihovim instrumentima „fiddle“ i „bagpipes“, a u iščekivanju da cupcakes i shakeovi budu gotovi, pokušali smo i naučiti korake irskog plesa „Irish jig“. Bilo je tu svega J, ali vjerujte, ludo smo se zabavili i nije bilo bitno ima li tko „dvije lijeve noge“, bilo je bitno sudjelovati!

U međuvremenu smo, uz malo nagovora i negodovanja, uzeli krpe i metle u ruke i vježbali i to da za sobom treba sve pokupiti, pospremiti i oprati.

Vrhunac je, naravno, bio, kad je kuharica objavila da su cupcakesi pečeni. Svi su se okupili oko stola za ukrašavanje istih, ali i iskušali u ukrašavanju šlagom, šarenim čokoladnim mrvicama te zastavicama sa irskim simbolima. Moram priznati da su svi učenici pokazali zavidno umijeće ukrašavanja, kreativnosti i mašte. Cupcakesi su bili predivni….a tek ukusni, mmmmm :-) 

Bilo je tu, naravno, i veselog „muljanja“ šlagom po licu (pa tako ni učiteljica nije izostavljena od jedne takve bezazlene šale J), lizuckanja i isprobavanja kreme nestašnim prstima. Sve u svemu, ludo i nezaboravno iskustvo, vjerujem, za sve naše petaše :-)

Na kraju moram spomenuti i učenike 1.razreda, koji su također, u svojoj smjeni, na satima EJ, na skromniji način sudjelovali u obilježavanju Saint Paddy-a. Svi su izradili svoje mini knjižice sa irskim simbolima o kojima smo razgovarali i usvajali vokabular na engleskom, veselo su se fotkali i pozirali sa šeširima koje su petaši izradili, a na kraju su i oni, moram priznati, vrlo uspješno, uz hrpe smijeha „Luck o' the Irish“ zaplesali i „Irish jig“ :-)

Djelić  naše „zelene“, vesele i zanimljive atmosfere možete vidjeti u nastavku:

Fotografije: Dario Stojanović, učenik 5.r.

Tekst: Maja Pavlić, učiteljica engleskog jezika

 
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju