preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Svjetski dan voda u prvom razredu

Autor: Kristina Pintarić, 22. 3. 2021.

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka i to je jedan od važnijih dana za članove Eko skupine - naše prvašiće.
Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je "Vrednovanje vode" te nas ova tema upućuje na razmatranje vrijednosti vode i što ona znači svakome od nas.

Dan smo započeli razgovorom o vrijednosti vode, o tome kako je ona neophodna za život svim živim bićima. Tijekom sata razrednika napravili smo i jedan plakat koji potiče na očuvanje čistoće voda sve koji ga čitaju.

 

 

Naši mali ekolozi praktično su proveli nekoliko aktivnosti kako bi se i sami uvjerili kako onečišćena voda djeluje na živa bića te koliko je težak posao čistiti vodu koja je već onečišćena.

Prva aktivnost nam je bila složiti jedan mali vodeni svijet pomoću kamenja i igračaka te smo napravljeno promatrali i komentirali kako je životinjama ovdje sigurno lijepo, kako je voda ovdje čista te da kroz nju možemo sve vidjeti.

 

 

Nakon toga je učiteljica u vodu dodala razne komade plastike i papira, ulja te još puno stvari kojima tamo nikako nije mjesto. Cilj ovoga bio je učenicima zorno prikazati zagađeni vodeni okoliš u kojemu, nažalost, mnoge životinje danas žive.

Na ovaj način učenici su se upoznali s tim kako onečišćena voda i okoliš izgledaju te smo razgovarali o tome kako je životinjama živjeti u takvom okolišu.

 

 

Bio je to stvarno ružan prizor, ali ne i nepopravljiv. Jer naši maleni ekolozi znaju da ono što je čisto treba takvim i održati, a ono što je onečišćeno jednostavno treba očistiti.

Tako su vrijedni prvašići prionuli na posao i zajedničkim snagama pokušali očistiti zagađenu vodu. Bio je to težak posao, ali oni su ipak uspjeli. Iako su uklonili sve vidljive komade smeća, voda i dalje nije bila onako čista kao što je bila prije nego je smeće završilo u njoj.

 

 

Zaključak ove aktivnosti bio je kako bi najbolje bilo uopće ne dopustiti zagađenje vode jer je njeno čišćenje stvarno težak i mukotrpan posao.

Prvašići su se složili kako će oni uvijek biti ti koji će svojim primjerom pokazivati drugima kako se priroda čuva i voli!

 

 


Izvor: Kristina Pintarić (tekst i foto)


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju