preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

“Rokovi super junaci protiv pretilosti”

Autor: Lareta Žubrinić, 2. 4. 2021.

Projekt “Rokovi super junaci protiv pretilosti”  u kojemu sudjeluje i naša škola ima za svrha educirati djecu  i mlade o opasnostima i posljedicama pretilosti za zdravlje. Ovaj projekt koji je pripremio i Zavod za javno zdravstvo "Sv. Rok"  se provodi  u školama Virovitičko-podravske županije.

Svrha projekta je promicati zdravi način života utjecajem na životni stil i prehrambene navike djece i mladih radi prevencije vaskularnih i drugih kroničnih oboljenja, stoga je predavanje osmišljeno tako da bude prilagođeno mlađoj djeci (1.-4. razred).

Djeca su educirana o zdravoj, uravnoteženoj prehrani, hranjivim tvarima u prehrani, dobrobitima fizičke aktivnosti i kako se sigurno igrati te negativnim posljedicama pretilosti na fizičko i mentalno zdravlje.

Učenicima su podijeljene i brošure „Prehrambene smjernice“ iz kojih se na zanimljiv način može naučiti o pravilnoj i raznolikoj prehrani školske djece, kao i o kretanju i tjelesnim aktivnostima kojima se razvijaju motoričke vještine i sprječava nastanak pretilosti.

U praktičnom dijelu, u sklopu projekta, učenici su u školskoj kuhinji imali priliku i kušati zdrave obroke.

Sve su to organske namirnice, s nekima su se prvi put susreli, ali su s nestrpljenjem čekali da ih i kušaju u našoj školskoj kuhinji. 

Našlo se tu na raženom kruhu organskih namaza od lješnjaka i suncokreta,  bagremov med  uz tostirane bučine sjemenke, organski tostirane lješnjake, lješnjaka u jezgri, gusti i bistri jabučni sok  te kraljica voća -  jabuka.

Sve je bilo ukusno, fino i zdravo, a to se moglo i vidjeti na njihovim znatiželjnim licima. Danas su ipak imali obroke koji su zdravi, a nisu  prisutni u njihovoj svakodnevnoj prehrani, uz obećanje da će te namirnice (ili barem neke) nastojati i dalje primjenjivati u prehrani kod kuće.

Projektne aktivnosti završili smo uz poklik: Ostanimo zdravi i sretni! (što i vama želimo!)

 


Izvor: Marija Vencl, učiteljica 2. razreda (tekst), fotografije - razredne učiteljice (Lidija Medved, Marija Peček, Marija Vencl, Kristina Pintarić)


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju