preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Povist mista moga - likovno-literarni natječaj

Autor: Eva Turza Mitrović, 6. 4. 2021.

Uslijed epidemiološke situacije nastale pandemijom korona-virusa, bili smo onemogućeni održati prošlogodišnji natječaj „Povist mista moga“ što nas je, premda svjesni zdravstvene ispravnosti takve odluke MZOS-a, ipak ražalostilo. Ipak, to nas neće obeshrabriti da nastavimo s našim natječajem ove školske godine i provedemo deseti, jubilarni „Povist mista moga“ te održimo kontinuitet u očuvanju tradicijske baštine brojnih specifičnih i raznovrsnih geografskih i kulturnih područja lijepe naše domovine.

Potreba da istražuje svoje korijene, jezik, tradiciju svojih predaka, narodne običaje mjesta u kojem je rođen ili u kojem živi te njihove odjeke u svakodnevnom suvremenom životu tiha je i stalno prisutna čovjekova misao koju on manje ili više svjesno živi. Konkretno, čovjek našeg kraja u tome nalazi dublji smisao vlastitog postojanja i odjenuto u fino tkanje sitnica koje ljubomorno čuva od propadanja u sjenovitim kutovima svojih naslijeđenih kamenih kuća, konoba i sjećanja, nastoji prenijeti na mlade naraštaje i tako ih oteti od zaborava. Naša škola je takvo nastojanje uzela kao misao vodilju u svome odgojno–obrazovnom radu, ali i u svojoj ulozi snažnog društvenog posrednika.

Iz toga je proizašla zamisao o likovno – literarnom natječaju „Povist mista moga“ u kojem bi kulturološki najvažnija utjecajna mikrolokacija, mjesto u kojem se živi ili neki njegov dio, trebala potaknuti na vizualno i literarno istraživanje. 

Propozicije natječaja: 

Na natječaju mogu sudjelovati svi učenici od 1. – 8. razreda osnovnih škola. Svaka škola može sudjelovati s najviše pet (5) radova iz područja literarnog izražavanja i deset (10) radova iz likovnog područja izražavanja. Jedan učenik može sudjelovati s najviše jednim radom iz određenog područja izražavanja. 

Kako se svake godine trudimo ostati svježi i zanimljivi u poticajnom, jezičnom i likovno – tehničkom smislu, tako smo ove godine odlučili da poticaj ovogodišnjih literarnih i likovnih radova budu priče iz starih školskih klupa, a područja likovnog izražavanja slikanje, crtanje i grafika (linorez ili kartonski tisak).

 

Likovni radovi: 

Ishodi:

Učenik istražuje i interpretira različite sadržaje iz zadane teme oblikujući ideje koje izražava služeći se likovnim i vizualnim jezikom.

Učenik demonstrira fine motoričke vještine eksperimentirajući i varirajući različite likovne materijale i postupke u vlastitome likovnom izražavanju.

 

Likovno – tehnička sredstva 

- olovka

· tuš i metalno pero 

· tuš i kist 

· lavirani tuš 

· tempera 

· akvarel 

- gvaš

· kombinirane tehnike

  • kolaž
  • pastel
  • akrilne boje 

 

Likovni radovi moraju biti pojedinačni. Šalju se poštom, propisno zamotani i zaštićeni od oštećenja. Nije dozvoljeno slanje u roli ili tubi.

 

Na poleđini likovnih radova mora pisati:

 

· „POVIST MISTA MOGA – PRIČE IZ STARIH ŠKOLSKIH KLUPA“ 

· IME I PREZIME UČENIKA/CE 

· RAZRED, ŠKOLA 

· IME I PREZIME UČITELJA/ICE 

· ADRESA ŠKOLE, TELEFON 

· GRAD, ŽUPANIJA 

 

 

Literarni radovi trebaju biti napisani na dijalektu naselja, sela ili grada iz kojeg dolaze, a radi tiskanja zbornika šalju se isključivo e-mailom u privitku na elektroničku adresu škole, s podacima o učeniku, razredu, školi i učitelju mentoru na početku svakog rada.

Likovni i literarni radovi moraju biti poslani najkasnije do 7. svibnja 2021. Dodjela nagrada će biti u svibnju, na Dan škole 21. svibnja 2021. Poslane učeničke radove izabrat će i vrjednovati stručno povjerenstvo. Vrijednosni sud povjerenstva temelji se na osjetilnim, spoznajnim, jezičnim i likovno izražajnim i stvaralačkim mogućnostima učenika određene dobi, a prosudba radova na postignutoj razini izvornosti, izražajnosti, jezične strukturiranosti i likovno tehničke izvedbe. 

 

Kontakt osoba: Paola Glavurtić  ( mob. 098/ 328 527)


Priloženi dokumenti:
Povist_mista_moga_-_propozicije_natjecaja.docx (19.97 KB)
PRIVOLA__mentor.doc (33.50 KB)
PRIVOLA__ucenik.doc (34.00 KB)


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju