preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

S lutkama na eTwinningu

Autor: Lareta Žubrinić, 20. 4. 2021.

Tijekom prvog obrazovnog razdoblja učenici 6. razreda OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica sa svojom su se učiteljicom Hrvatskoga jezika Božicom Filipović Veg prijavili za sudjelovanje u eTwinning projektu pod nazivom „Kraljevi i kraljice drame“.

Cilj je projekta upoznati učenike s prednostima lutkica i lutkarskih predstava u nastavi, kreativno se i stvaralački izražavati, upoznavati i razvijati osobne vještine, suradnički učiti, usmeno se izražavati glumom i pripovijedanjem.

Prednosti lutaka nebrojive su. One nas prate od malih nogu, s njima se tješimo, igramo, učimo, razgovaramo… s njima rastemo. No, što smo stariji, lutke sve više zanemarujemo, unatoč njihovom pozitivnom učinku na odgoj i obrazovanje.

Stoga je cilj nastave Hrvatskoga jezika vratiti lutke, što ih više uključivati u nastavu i osvijestiti učenicima koliko nam one pomažu u napredovanju i razvoju samog sebe.


Naš je projektni zadatak bio upoznati se s planom ostvarivanja projekta, upoznati partnere koji na tom projektu (zajedno s nama) rade, predstaviti se kao škola i razred, a zatim smo svoj položaj označili i na Google karti.

Nakon toga mogli smo pratiti rad ostalih škola-partnera, redovito pregledavajući objave s fotografijama, te smo objavljivali i svoje aktivnosti. Zadatak je učenicima bio da na temelju zadanih triju tekstova iz čitanke za 6. r. ljubavne tematike (u skladu s valentinovskim ozračjem cijelog mjeseca veljače), odaberu jedan tekst koji će prilagoditi izvedbi lutkarske predstave, napišu scenarij, nauče ga te izrade lutkice po svom izboru.

Učenici su birali između štapnih i plošnih lutaka te lutaka zijevalica, a način izrade predstavljen im je na satu te su ujedno i samostalno istraživali kod kuće. 
Nakon izrađenih lutkica, napisanog i naučenog scenarija te spremnog paravana koji je škola nedavno kupila za ovu namjenu, uslijedila su 2 školska sata izvođenja i snimanja lutkarskih predstava. Svoje smo uratke, kao i fotografije nastupa, objavili na eTwinning portalu.

Zatim smo, po zadatku, svoje lutke poslali školi-partneru u OŠ Ladimirevce, PŠ Ivanovci, učenicima 4. razreda i učiteljici Marini, a oni su nama poslali svoje.

Učenici partneri iz PŠ Ivanovci

Dobili smo lisca i puža koje sada trebamo uklopiti u svoju lutkarsku predstavu, a zatim tu predstavu izvesti još jednoj školi-partneru putem videopoziva.

Puno je to posla, ali je iskustvo neprocjenjivo, kao i dobrobiti koje takvim iskustvom učenici stječu. Iako su se u početku pitali „Kako ćemo mi to?“, uz malo volje i truda shvatili su da oni to mogu i ne samo što mogu, čine to vrlo dobro pa ćemo sigurno lutke češće koristiti u nastavi. Isto preporučujemo i vama.

A koliko smo uživali u ovom projektu, možete vidjeti na fotografijama te priloženim snimkama naših predstava koje možete pronaći i na Youtubeu kanalu naše škole.


Izvor: Božica Filipović Veg, nastavnica Hrvatskoga jezika OŠ V. Nazora Nova Bukovica


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju