preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Festival znanosti za rođendan naše škole

Autor: Silvija Bašić, 25. 5. 2021.

Dana 25.5.2021. godine, učenici sedmog i osmog razreda su uz vodstvo svoje učiteljice Kemije, Silvije Bašić, održali zanimljive radionice za mlađe učenike. Učenici su na tzv. "Festivalu znanosti" napravili nekoliko vrlo zanimljivih i edukativnih pokusa kojima su mlađe generacije pokušali zainteresirati za znanost i pokazati im kako je kemija svuda oko nas. 

 

 

 

Prvi pokus koji su učenici pokazali i objasnili gledateljima bio je pod nazivom "Lava lampa". Na vrlo efektan i zanimljiv način djeca su mogla vidjeti koja pojava se skriva pod tim imenom, te su naučili nešto o svojstvima topljivosti i gustoće. 

Drugim ekperimentom, "Ljubičastim smogom", učenici su na jako zanimljivom primjeru pokazali što je to sublimacija i zašto do nje dolazi. 

Trećim i četvrtim eksperimentom učenici su pokazali kako možemo napuhati balon bez puhanja. Jednostavnom kemijskom reakcijom octene kiseline te sode bikarbone oslobađa se plin ugljikov (IV) oksid. Također su pojasnili gledateljima nešto o svojstvima deterdženata i vode, te o hidrofobnosti i hidrofilnosti kroz pokus "Slikanje po mlijeku" 

Predzadnji pokus "Kemijski kameleon" učenicima je približio pojam "redoks-reakcija". Kroz navedeni eksperiment učenici su mogli vidjeti efektne i brze promjene boje u otopini natrijeve lužine, šećera i kalijeva permanganata. 

Kao veliko finale, sedmaši i osmaši su izveli pokus "Slonovska pasta za zube". Reakcijom vodikova peroksida, poznatijeg pod imenom hidrogen, deterdženta i kalijeva jodida koji služu kao katalizator (ubrzivač reakcije), dobili smo jednu burnu i egzotermnu reakciju. Nastala "slonova pasta" mlađim učenicima je bila najzanimljivija od svih provedenih eksperimenata. 

Kroz ove edukativne radionice učenici su imali priliku okušati se kao mladi znanstvenici te mlađim kolegama približiti kemiju. Festival znanosti je bio edukativan i najbitnije vrlo zabavan. Sve navedene pokuse možete vidjeti na YouTube videu kojeg je snimila i montirala naša ravnateljica.

 

 

 

 
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju