preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Terenska nastava u susjednoj županiji!

Autor: Jasminka Stošić, 14. 6. 2021.

8. lipnja (u utorak) srca malih Miljevčana uzbuđeno su kucala zbog polaska na već unaprijed najavljenu i dugo iščekivanu terensku nastavu u nama susjednu Osječko – baranjsku županiju, a cilj našeg putovanja bila su sljedeća odredišta:

- „Farmica” - volonterska udruga za zbrinjavanje i udomljavanje životinja u Našičkom Breziku

- ZOO Bizik u Našičkom Markovcu

- „Tinker Labs” - edukativni izvanškolski centar za djecu u Našicama

 

U pratnji svojih razrednih učiteljica, Jasminke i Marine i ravnateljice Larete Žubrinić, nakon uručivanja donacije naših učenika u vidu hrane i ostalih potrepština za životinje, po dolasku u Našički Brezik, mali Miljevčani krenuli su u obilazak idilične „Farmice”.

Udruga „Farmica” postoji zahvaljujući entuzijazmu i predanom radu nekolicine volontera koji s puno ljubavi i posvećenosti brinu o velikom broju životinja. Volonteri koje smo zatekli u „Farmici” dočekali su nas kao pravi i gostoljubivi domaćini, a prilikom obilaska brojnih životinjskih nastambi puno smo toga naučili od njih o svakodnevnoj brizi za zbrinute životinje.

Za nas je vrlo ugodna spoznaja bila što značajan broj zbrinutih životinja ipak uspijevaju udomiti i tako im uspijevaju pronaći nove, odgovornije vlasnike, čime im omogućuju (dugo)trajnu i kvalitetnu skrb. S nekima od životinja, prije svega sa psima, smo se uspjeli poigrati, naučili smo štošta o njihovim navikama (Upamtili i njihova neobična imena!), a neke od njih su nam i spretno pozirale pred našim kamerama i fotoaparatima!

Sljedeća destinacija koju smo posjetili bila je „ZOO vrt Bizik” u Našičkom Markovcu. Tu smo tijekom sat i više vremena proveli „družeći se” s preko 500 životinja, za čije prehrambene, higijenske i ostale potrebe predano brinu isključivo vlasnici ovog privatnog zoološkog vrta.

O, koliko smo samo zanimljivih i korisnih informacija o životinjama usvojili prilikom tog posjeta!

Našim učenicima najzanimljivije su bile egzotične životinje: zmije, tigrovi, majmuni, klokani, ptica trkačica kratkog i naobičnog imena: EMU... zatim ljama... i još mnoge druge! Uz vodstvo vlasnika ZOO – a, koji nas je o svemu podučio, ali i zabavio raznim pitalicama i anegdotama, vrijeme je proletjelo u trenu!

Naš posjet „Tinker Labsu” - edukativnom centru za izvanškolske aktivnosti i popularizaciju STE(A)M područja kod djece, koji nepunu godinu dana postoji i djeluje u Našicama, bio je našim učenicima vrlo ugodan i poticajan jer su ondje (raspoređeni u dvije skupine), uz vodstvo učiteljice Jagode, proveli zabavnih i opuštenih tridesetak minuta.

Ondje su osjetili atmosferu koja mališanima pruža priliku za upoznavanje različitih područja znanosti kroz istraživački i „igroliki” pristup.

Nakon druženja i okrjepe te zajedničkog fotografiranja ispred ulaza u „Tinker Labs”, uputili smo na odlasku riječi zahvale i odšetali do hotela „Park” kako bismo se ondje na terasi hotela u prilično vrelim podnevnim satima osvježili sladoledom. Našu izvanučioničnu nastavu zaključili smo igrom u parku obližnjeg dvorca, u kojemu su nekoć obitavali članovi glasovite plemićke obitelji Pejačević. (Na njegovoj se rekonstrukciji upravo odvijaju veliki građevinski radovi te, iz tog razloga, nismo bili u mogućnosti posjetiti Zavičajni muzej koji je smješten u njemu.)

Na kraju, važno je napomenuti još i ovo: Bilo je pravo zadovoljstvo podijeliti doživljaj zajedničkog putovanja udobnim mini-busom, tim više jer nas je naš vozač Josip sigurno dovezao do svih planiranih odredišta, a naposlijetku u odgovarajuće vrijeme i vratio naše (pomalo izmorene, ali vrlo zadovoljne) učenike kućama.

„Počašćeni” ovako ugodnim i lijepim doživljajima, priželjkujemo opet neku novu priliku za sljedeće zajedničko putovanje i izvanučionično druženje i zahvaljujemo svima koji su se pobrinuli za naša  prezanimljiva izletnička iskustva!


Izvor: Jasminka Stošić, razredna učiteljica 2. i 3. razreda u PŠ Miljevci (tekst i foto) i Marina Kordi, razredna učiteljica 1. i 4. r. u PŠ Miljevci (foto)


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju