preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Povijest za petaše

Autor: Lareta Žubrinić, 27. 9. 2021.

Učenici 5. razreda su od ove školske godine dobili nastavni predmet Povijest kojem je zadatak proučavanje prošlosti čovjeka, kao i učenje kritičkog mišljenja, vještine koja će nam trebati kroz cijeli život. Kroz ovaj nastavni predmet vodit će ih učiteljica Martina Grundler Hrala. 

Budući da  povjesničari rade uz pomoć ostataka iz prošlosti, naučili smo kako se oni zajednički nazivaju "povijesnim izvorima". Dijele se na materijalne, pisane, slikovne, zvučne i usmenu predaju.

Kako bi što bolje naučili o povijesnim izvorima, učenici su dobili zadatak donijeti neke stare predmete koje bi klasificirali u navedene skupine. Tako je u razredu u četvrtak, 16. rujna 2021. god. osvanulo mnoštvo starih predmeta: od starog alata preko kalendara, knjiga, glačala na žar, VHS kaseta, ura do kovanica i starih novčanica.

Učenici su ubrzo zaključili kako se takvi predmeti čuvaju u muzejima, arhivima, galerijama i ostalim ustanovama i s lakoćom su ih klasificirali po skupinama. Kako bi zaokružili cijelu priču s uvodom u povijest, učiteljica Lidija Medved nam je organizirala posjet Zavičajnom muzeju udruge žena „Bukovica u srcu“ koji smo posjetili 23. rujna 2021. godine. S nama je u društvu bila i pedagoginja škole Ruža Živković.

Primila nas je predsjednica udruge žena „Bukovica u srcu“ Slavica Čizmar i provela nas kroz impresivnu postavu Zavičajnog muzeja. Svaka prostorija je tematski obrađena pa smo se tako našli u spomen sobi župnika Alojzija Staneka gdje se još čuva njegovo misno odijelo, kao i zbirka poezije omiljenog mu pjesnika Izidora Poljaka, koju smo i čitali.

Druga prostorija je uređena kao učionica na početku XX. st. Učenici su posjedali u klupe i pažljivo razgledali demonstraciju nastavnih pomagala za rad, a posebno ih je iznenadila činjenica da su učenici nosili pločice za pisanje na koje se prvo pisalo kremenom, a tek poslije kredom. Bilježnice su bile nepoznanica!

Ostale sobe su svjedočile o svakodnevnom životu seoskih obitelji bukovačkog kraja te smo dobili i poduku u korištenju nekih kuhinjskih pomagala (npr. ručni mikser i mlinac za kavu). Posljednja soba je namijenjena alatima. Tamo smo vidjeli našlo, između ostalog, postolarski alat, projektor za filmove, drvenu leđnu prskalicu za vinograd, kao i ostali alat namijenjen vinogradarstvu.

Nakon živopisnog sata povijesti u muzeju razišli smo se svojim kućama s mislima kako se život nepovratno promijenio u svega 100 godina. Što nas tek čeka, učit će neki novi petaši!
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju