preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

I ove godine obilježili smo Erasmus+ dane u našoj školi

Autor: RUŽA ŽIVKOVIĆ, 15. 10. 2021.

Naša škola u tjednu od 11. do 15. listopada obilježila je Erasmus+ dane. Nizom aktivnosti za učenike i učitelje uključili smo se u realizaciju i ove školske godine.

Jedna od ključnih aktivnosti i cilj ovogodišnjeg obilježavanja Erasmus+ dana bila je diseminacija projekta i projektnih aktivnosti vezano uz naš Erasmus+ projekt „Tradicionalne igre, zdrav razvoj djetinjstva“ kao i širenje ideje o eTwinning zajednici i Erasmus+ projektima u školama u našoj okolici.

Dana 13. listopada pred  timom za kvalitetu u Osnovnoj školi „Davorin Trstenjak“ Čađavica iz Čađavice, a 14. listopada učiteljskom vijeću Osnovne škole Voćin iz Voćina, ravnateljica Lareta Žubrinić prezentirala je kako se uključiti u eTwinning zajednicu, pronaći partnere i sudjelovati u projektima te dobiti oznaku kvalitete za sebe, svoj online projekt i svoju školu.

Zatim je pedagoginja Ruža Živković prezentirala kako se uključiti u Erasmus+ projekt te napisati dobar i kvalitetan projekt kao i cijeli projektni postupak „od ideje do realizacije“. 

Osim toga, ove godine smo u sklopu Erasmus+ dana organizirali i natjecanje u tradicionalnoj španjolskoj igri „Balontiro“ koja je vrlo slična našem „Graničaru - izbijaču“.

Učenici 6. razreda, koji su bili na mobilnosti u španjolskom gradu Valenciji, podučili su svoje razredne kolege igranju ove igre te je njihov razrednik Hrvoje Kraljik (učitelj TZK-a) organizirao sportsko natjecanje te igre u prostoru školskog vanjskog igrališta.

Također organizirali smo i online meeting vezano uz nadolazeću mobilnost u Tursku u kojoj su se koordinatori dogovarali o zadnjim pripremama za mobilnost.

Učenici koji su bili na prethodnoj mobilnosti u Španjolskoj imali su kratak intervju u kojem su iznijeli svoje doživljaje sa mobilnosti, a ovo je samo isječak onoga što su nam rekli.

 

 

Osim ovog, već svega navedenog, tijekom ovog tjedna učenici 5. razreda sa svojom razrednicom i učiteljicom engleskog jezika Majom Pavlić organizirali su niz aktivnosti vezano uz zdrav život i zdrav razvoj djetinjstva koje su uklopili u Tjedan školskog doručka.  

U ponedjeljak su razgovarali o prehrambenim navikama i o značenju zdravog i uravnoteženog objeda (najviše doručka). Zatim su nabrajali 5 skupina namirnica potrebnih za uravnotežen objed (voće, povrće, meso (proteini, bjelančevine), ugljikohidrati/ žitarice, mliječni proizvodi. Razrednica im je pripremila PPT o zdravoj, uravnoteženoj prehrani, značenju zdravih namirnica za organizam i sl. Za kraj su rješavali ankete o prehrambenim navikama učenika 5.razreda.

U srijedu su sami izrađivali i kušali zdravi doručak u razredu - zdravi namazi i povrće, napitak i slastice. Nakon kušanja ocjenjivali su izrađeno i napravili intervju sa kuharom.

  1. Sirni namaz sa miješanim povrćem (paprika, rajčica, krastavac, zelena salata, tostirani orašasti plodovi) na integralnom kruhu
  2. Domaći namaz od pečene paprike i patlidžana/ ajvar sa tostiranim sjemenkama buče, suncokreta i sezama na integralnom kruhu
  3. Domaći namaz od jabuke i kruške bez šećera na integralnom kruhu
  4. POSLASTICA: grčki jogurt sa sušenim voćem i cimetom
  5. NAPITAK: svježe cijeđeni sok od naranče
  6. Čaj od sušene mente i majčine dušice

Ovaj zdravi doručak proveli su i u četvrtak 14.10.2021. kada su izrađivali zdravi doručak u školskoj kuhinji sa školskim kuharom te ocjenjivali i kušali svoj proizvod: omlet sa porilukom i tikvicama, uz krišku integralnog kruha, a kao poslastica šaka sušenog voća, šaka orašastih plodova (bademi, lješnjaci, pistacije, orasi) ili slatki namaz od jabuke i kruške.

Osim toga napravili su i nekoliko digitalnih plakata: Moj restoran zdrave prehrane.

Svim ovim aktivnostima obilježili smo naše Erasmus+ dane.

Djeca su bila izuzetno aktivna i zainteresirana, a sve planirano i prijavljeno našoj krovnoj agenciji AMPEU je i ostvareno.

 

Tekst: Maja Pavlić i Ruža Živković

Fotografije: Hrvoje Kraljik, Lareta Žubrinić, Monika Brzica i Ruža Živković

 
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju