preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Online Madagaskar!

Autor: Lareta Žubrinić, 28. 12. 2021.

Ove godine  škola sudjeluje u humanitarnom programu "Škole za Afriku"u suradnji s UNICEF-om! Tijekom školske godine volonteri naše škole organizirat će aktivnosti kojima će prikupljati novčana sredstva namijenjena otoku Madagaskaru koji od 23. prosinca  više i nije tako daleko…

Zadnjega dana nastave u 1. polugodištu  organiziran je virtualni sastanak putem Zoom aplikacije  na kojemu smo po prvi puta vidjeli i razgovarali s učenicama jedne škole na Madagaskaru.
 
Do susreta je došlo na ideju ravnateljice Larete Žubrinić  i voditelja Školskog volonterskog kluba „Bukovačka dobra srca” vjeroučitelja Đore Đorđevića, a zahvaljujući Instagram profilu naše sugovornice gospođa Ramajane Mabita, rodom iz susjedne Bosne i Hercegovine koja s obitelji na Madagaskaru živi više od dvije godine te na instagramu prenosi svoje doživljaje i  ljepote čudesnog svijeta otoka Madagskara.
S njom u njenom domu bile su dvije sestre blizankinje, šesnaestogodišnakinje Sarah i Felana te njihova mama.
 
 
Nakon pozdrava i kratkoga predstavljanja te nastupa naših najmlađih učenika, školski volonteri i učenici su postavljali pitanja koja su ih zanimala, a učenice s Madagaskara su odgovarale. Sastanak je trajao oko dva školska sata.
 
 
Izdvajamo najzanimljiviji dio koji je zapisala naša učenica Hana Kribl:
- Za Božić djeca na Madagaskaru ne dobivaju poklone, nego je to jedini dan u godini na koji dobiju odjeću i obuću. Svi su praktični vjernici i slave Božić koji im je ujedno i najdraži blagdan. 
 
 
Jedan nastavni sat traje 2 sata. U školi imaju predmet gdje se djeca od malena uče pričati pred drugima. Škola im je sigurno mjesto, a učitelji su strogi. Nemaju školsku kuhinju, već imaju dugu pauzu za ručak kada idu kući jesti. I na Madagaskaru ima privatnih i javnih škola i velika je razlika ako se ide u privatnu ili javnu školu.
 
 
U javnim školama nemaju školskog pribora, knjiga niti bilo kakve opreme. Većina je škola obična  koliba s nešto klupa i stolica. Tek poneke škole struju imaju putem solarnih panela.
 
 
Nemaju interneta. Sarah i Felani idu u srednju privatnu školu  koja  im je blizu jer žive u glavnome gradu Antananarivu, no drugima je škola jako daleko (pješače  od 3 do 5 km po velikim vrućinama i prašini),  a nekima  samo san. 
 
Najbolja čokolada košta €2.30  i velika većina djece ju nikada nije ni vidjela! Čokolada koju nekada i samo ju rijetki mogu priuštiti košta €0.05. S
 
Sve životinje koje mogu vidjeti u dvorištu postoje samo na Madagaskaru. Najveći lemuri proizvode zvukove koji se čuju na 5km. Na Madagaskaru ne postoji niti jedna otrovna životinja. 
 
Starija djeca se brinu o mlađoj i svi rade sa svojim roditeljima. Nema kulturnog života, kazališta, izložbi i životni standard stanovništva ove zemlje nizak, jedna su od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Ceste su bez asfalta, a voda im je luksuz, moraju je kupovati i vrlo je skupa.
 
 
Prosječna plaća na Madagaskaru iznosi oko 50€ mjesečno. Za sve osnovne potrebe moraju se svakodnevno snalaziti. Jedu rižu čitav život samo jer je najjeftinija i smatra se glavnim jelom, jede se i s pastom i krumpirom. Meso životinje zebu, možda mogu priuštiti jednom mjesečno, a  neki godišnje, govori naša Ramajana. Ono što je ovdje dobro su 50 vrsta banana, razno tropsko voće, mangostin, šećerna jabuka, volovsko srce, kineski liči, tamarind, papaja, mango i mnogo drugog voća.
 
 
S druge strane, s florom i faunom koja postoji samo ovdje i nigdje drugdje na svijetu, te nestvarnim i netaknutim prirodnim ljepotama koje oduzimaju dah, Madagaskar je našoj sugovornici Ramajani veoma prirastao srcu, a za sebe kaže da je veliki zaljubljenik u ovu predivnu zemlju.
 
 
Na kraju sastanka zahvalili smo našim sugovornicama te im čestitali Božić, poželjeli sreću, zdravlje i s uspjeh u daljnjem životu i školovanju. Sarah želi postati novinarka, a Felana turistički vodič.  Vjerujemo da će se to i ostvariti. 
 
Ovaj je susret na sve nas ostavio veliki dojam vidjevši nesrazmjer između ljepote ovoga jedinstvenog otoka Madagaskara i težine življenja na njemu. Stoga pozivamo sve vas da se uključite u sve naše buduće volonterske aktivnosti kojima ćemo pomoći upravo učenicima s Madagaskara kao što su Sarah i Felana da ostvare svoje snove! 
Zahvaljujemo svima koji su pomogli da se u prve dvije volonterske akcije (prodaja palačinki i božićni sajam) prikupi iznos od 1.340,00 kn!! 


Izvor: Đora Đorđević, vjeroučitelj, koordinator programa


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju