preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Dani sigurnijeg interneta

Autor: RUŽA ŽIVKOVIĆ, 14. 2. 2022.

U tjednu iza nas, od 7. do 11. veljače u našoj školi smo obilježili „Dane sigurnijeg interneta“. Razrednici su sa svojim učenicima, a uz suradnju učiteljica informatike,  održali niz aktivnosti kojim su poticali učenike na razmišljanje o (ne)sigurnostima koje internet pruža i kako se zaštititi na njemu od malih nogu.

 

S učiteljicom su iz Informatike, Anom Stipić, učenici razredne nastave imali niz aktivnosti, a ovo su samo neke od njih prilagođene dobi učenika.

  1. razred – Razgovarali su o slanju poruka putem digitalnih uređaja i korištenje emotikona u porukama. Razgovarali su čemu služe, koji od njih što znači, a potom su sami crtali pojedine od njih;  na istu su temu igrali igre memory i slagali puzzle.
  2. razred – Učenici su učili o čuvanju i zaštiti osobnih podataka, crtali su čuvare svojih osobnih podataka, zatim su crtali sebe kao istraživače interneta, kako bi izgledao Internet i što bi tamo susreli (npr. kao astronauti u svemiru).

  1. razred – Učenici su sa učiteljicom na dlanove ispisivali kako ostati siguran na internetu, razgovarali su i savjetovali jedni druge kako se ponašati u pojedinim situacijama, kako komunicirati, rješavali su listić o Internetu, za što ga najčešće koriste, što smijemo, a što ne na internetu te su uredili školski pano.

  1. razred – Učenici su ispisivali poruke o sigurnosti na internetu na dlanove, pisali pjesme o računalu, rješavali radne listića o korištenju računala i sigurnom korištenju interneta.

Učenici PŠ Miljevci, sa učiteljicom Marinom Kordi napravili su prikladni pano “Kako se zaštititi na Internetu“. Na satu osim izrade plakata učenici su razgovarali o situacijama na internetu koje mogu biti opasne za njih te o roditeljskom nadzoru nad društvenim mrežama svoje djece.

Učenici 8.r. Kristijan Bilavčić, Mateo Tandarić i Leo Bračun izradili su prikladnu PPT prezentaciju o sigurnosti na internetu za stariju dob učenika osnovne škole, a sve pod vodstvom učiteljice Tatjane Bistrović. Njihovu prezentaciju možete vidjeti u prilozima.

Učenici 5. i 6. razreda sa učiteljicom Božicom Filipović Veg izrađivali su plakate na temu zaštite na internetu grupnim radom, tehnikom istraživačkog rada. Nakon toga su rješavali kviz o sigurnosti na internetu.

Učenici 5. razreda sa razrednicom Majom Pavlić na satu razrednika i likovne kulture proučavali su dvije strane fotografije. Kako neka slika naizgled može odavati dojam sreće i zadovoljstva (izrezana) te kako otkivamo cijelu sliku uviđamo kako nije sve onako kako nam se nudi na Internetu. Nakon toga su učenici rješavali anketu zaštite i radnji na internetu te su potom zaigrali društvenu igru „Za sigurni Internet“.

Učenici 4. razreda i učiteljica Lidija Medved napravili su prikladan video na temu Sigurnijeg interneta. Učenici su izrekli poučne poruke te nas podsjetili kako Internet nikada i nikako ne može zamijeniti pravog živog prijatelja. Njihov uradak pogledajte u nastavku.

Tekst: Ana Stipić (učiteljica informatike) i Ruža Živković (pedagoginja)

Fotografije: Marina Kordi, Marija Vencl, Ana Stipić (učiteljice razredne nastave), Božica Filipović Veg (učiteljica hrvatskog jezika)

Video sadržaj: Lareta Žubrinić (ravnateljica) i Lidija Medved (učiteljica razredne nastave)
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju