preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

„Dan ružičastih majica“

Autor: RUŽA ŽIVKOVIĆ, 17. 2. 2022.

Posljednje srijede u veljači obilježava se Dan ružičastih majica kojim se na simboličan način želi skrenuti pozornost na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u školama. Budući da zadnja srijeda u veljači pada na drugi dio zimskog odmora učenika srijedu prije praznika smo posvetili ovom danu.

Mnogobrojni učenici naše škole kao i učitelji uključili u ovu akciju i 16. veljače 2022. odjenuli ružičastu majicu. Osim odijevanja ružičaste majice, učenici su sa svojim učiteljima i razrednicima imali poučne aktivnosti (predavanja, radionice, izrade plakata i sl.) na kojima su naučili nešto više o samom „Danu ružičastih majica“.

Obilježavanje je Dana ružičastih majica započelo u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala potporu teško bolesnoj majci.  

Vršnjačko je nasilje isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći.  Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti.

Simbol borbe protiv uličnog nasilja u Hrvatskoj je Luka Ritz, rođen  u Zagrebu, maturant Grafičke škole koji je dana 1. lipnja 2008. vraćajući se u kasnim večernjim satima kući zajedno s kolegom, brutalno  pretučen na zagrebačkom Mostu slobode. Od zadobivenih ozljeda, umro je nekoliko dana kasnije, 12. lipnja 2008. Lukina smrt izazvala je šok i glasno odjeknula u cijeloj Hrvatskoj.  

Obilježavanju Dana ružičastih majica priključili su se i najmlađi polaznici naše škole, naši predškolci sa svojom učiteljicom Sanelom Tot. Oni su rozim bojama pravili dlanove i učili kako postupiti u slučaju nasilja od najranije dobi.

Učenice 1. razreda sa svojom učiteljicom su uredile pano škole i obukle rozo, njima su se priključili i učenici 2. razreda sa svojom učiteljicom.

I naši trećaši bili su vrijedi pa su pravili roze majice za pano te sa svojom učiteljicom učili o nenasilju i solidarnosti.

Učenici 4. razreda sa učiteljicom Lidijom Medved ispisivali su poruke mira, prijateljstva i solidarnosti te su ih stavili u koverte koje su podijelili učenicima (vršnjacima) u kućama oko škole. Osim toga oni su zaslužni za naše roze majice ispred škola. Svojim vrijednim ručicama izrezali su majice i uljepšali portal naše škole.

Obilježavanju Pink shirt daya pridružili su se i učenici PŠ Miljevci sa svojim učiteljicama Marinom Kordi i Majom Radinković Pigler.

Fotografije: Maja Radinković Pigler, Lidija Medved, Marija Peček, Kristina Pintarić, Marija Vencl, Sanela Tot (učiteljice razredne nastave)

Tekst: Ruža Živković, pedagoginja
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju