preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Natječaj "Zeleno srce kuca za nas"

Autor: Administrator , 7. 3. 2022.

Cilj ovog natječaja usmjeren je na zaštićena područja naše domovine (nacionalni parkovi i parkovi prirode) te raznolikost biljnog i životinjskog svijeta u zaštićenim područjima. Učenici će likovnim i pisanim izričajem dočarati tajanstveni život prirode u najskrovitijim dijelovima zaštićenih područja. Svoja će znanja i iskustva kreativno i imaginarno prikazati odabranim detaljem zaštićene prirode.

Natječaj je organiziran povodom Europskog dana parkova koji se obilježava 24. svibnja. Ovaj je datum odabran kao sjećanje na postanak prvih europskih nacionalnih parkova u Švedskoj. Ideja za obilježavanje tog dana potekla je od Federacije EUROPARC s ciljem razvijanja svijesti o zaštićenim područjima i parkovima.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, uz suradnju Nacionalnog parka Paklenica, Osnovna škola Starigrad i ove godine organizira i provodi likovno - literarni natječaj ZELENO SRCE KUCA ZA NAS.

  • Na natječaj se pozivaju učenici osnovnih škola s područja Republike Hrvatske.
  • CILJ NATJEČAJA: osvijestiti važnost zaštite dragocjenih prirodnih bogatstava i zaštićenih područja
  • ZADANA TEMA: Slapovi u zagrljaju gorskih šuma

Ove godine nastavljamo zajedničko putovanje Lijepom Našom. Prepustimo se čarima netaknute prirode, raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta naših nacionalnih parkova.

Nacionalni park je definiran člankom 11. zakona o zaštiti prirode kao: „...prostrano, pretežno neizmijenjeno područje kopna i/ili mora iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekoloških sustava, a prvenstveno je namijenjen očuvanju izvornih prirodnih vrijednosti.”

Po očuvanosti prirode Hrvatska je među najbogatijim zemljama Europe. Te vrijednosti potrebno je njegovati i čuvati kako bi smo u njima što dulje uživali.

Svaki od naših osam nacionalnih parkova priča svoju posebnu priču.

Ovogodišnji natječaj usmjerit će nas na područje neopisive ljepote i sklada, šarolikost boja, zvukova, mirisa, tišine, šum slapova... Na čudo prirode, veličanstveni Nacionalni park Plitvička jezera.

Kao djelić iskonske, netaknute prirode ubraja se u najljepše prirodne znamenitosti Europe.

Plitvička jezera, najstariji, najveći i najposjećeniji nacionalni park Hrvatske, karakterizira bogata biološka raznolikost. To je područje bogatih šumskih i livadnih staništa s brojnim biljnim i životinjskim vrstama. U svakom kutku bujne vegetacije krije se dom raznovrsnih ptica, leptira, srna, medvjeda, vukova, divljih svinja i mačaka, mnoštva vodozemaca, gmazova i šišmiša. Tu možemo pronaći čak 60 vrsta orhideja i raznovrsnog endemskog bilja.

U ovom šumskom i planinskom području nalazi se 16 velikih i mnogo manjih jezera kristalne modro zelene boje. Plitvička se jezera dijele na Gornja jezera, međusobno odijeljena sedrenim barijerama i Donja jezera s Velikim slapom, najvećom atrakcijom ovog nacionalnog parka. Veliki slap ujedno je i najviši slap u Hrvatskoj.

Osim prirodne znamenitosti od iznimne je važnosti i kulturno – povijesna baština ovog nacionalnog parka. Ona nam svjedoči o njegovoj prošlosti i naslijeđu. Različite su legende koje tumače nastanak Plitvičkih jezera. Mada znanost nudi odgovore na to pitanje, ljudima je uvijek postojanje vode u kršu bilo mistično te su vjerovali u legendu o Crnoj Kraljici koja pripovijeda o tom neobičnom fenomenu.

Na vama je da uz ove otkrijete i mnoge druge atrakcije Nacionalnog parka Plitvička jezera. Prepustite se mašti te svoje ideje prikažite likovnim ili literarnim izričajem.

Sigurni smo da ćete uživati! Sretno!

LITERARNI NATJEČAJ

  • Uvjeti literarnog natječaja

Svaka škola može sudjelovati s neograničenim brojem radova koji trebaju biti ispisani u elektroničkom ispisu te tiskani u 3 primjerka za svakog člana povjerenstva. Svaki rad mora biti lektoriran, pisan u Word-u (font Calibri 12), snimljen na CD-u radi uvrštavanja rada u zbornik.

Literarni radovi moraju sadržavati sve podatke (ime i prezime učenika, razred, ime i prezime učitelja - voditelja, naziv i adresu škole, e - mail adresu, broj telefona - faks škole).

LIKOVNI NATJEČAJ

  • Uvjeti likovnog natječaja

Likovni radovi mogu biti prikazani u tehnikama prema vlastitom odabiru na papiru formata likovne mape za određeni razred. Svaka škola može sudjelovati s neograničenim brojem radova.

Sve podatke na poleđini rada ispisati u elektroničkom obliku (ime i prezime učenika, razred, ime i prezime učitelja - voditelja, naziv i adresa škole, broj telefona - faksa škole) te ih zalijepiti na sam rad.

Čitko ispuniti obrazac Prijava u svrhu suglasnosti obrade osobnih podataka sudionika. Obrazac dostaviti učitelju - voditelju.

ZAJEDNIČKI DIO

1. Radovi koji stignu na vrijeme proslijedit će se stručnom povjerenstvu koje broji

3 člana (literarni dio ) i 4 člana (likovni dio)

2. Pristigli radovi bit će podijeljeni u 2 kategorije s obzirom na uzrast:

1. kategorija:

  • učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole – likovni natječaj
  • učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole – literarni natječaj

2. kategorija:

  • učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole – likovni natječaj 
  • učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole – literarni natječaj

U svakoj kategoriji likovnih i literarnih radova povjerenstvo će odabrati najbolji rad koji će biti nagrađen. Uz nagrađene radove povjerenstvo će izabrati i pohvaljene radove iz pojedine kategorije likovnih i literarnih radova.

Vrijedne nagrade iznenađenja za svaku kategoriju!

3. Odabrane radove umetnuti između dva kartona kako se prilikom dostave ne bi oštetili.

4. Obavijesti o rezultatima natječaja bit će objavljeni na web stranicama škole najkasnije do 15. svibnja 2022. godine

5. Rok za slanje radova je 28. travnja 2022. godine.

Radove slati na adresu škole:

OSNOVNA ŠKOLA STARIGRAD

JOSE DOKOZE 30

23 244 STARIGRAD PAKLENICA

s naznakom: za 6.likovno- literarni natječaj ZELENO SRCE KUCA ZA NAS

6. Virtualna izložba pohvaljenih i nagrađenih radova bit će objavljena na web stranicama Osnovne škole Starigrad do sredine lipnja 2022. godine.

Povjerenstvo škole


Priloženi dokumenti:
Prijava_sudionika.docx (12.43 KB)
Natjecaj_Zeleno_srce_kuca_za_nas.docx (18.66 KB)


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju