preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Pozvani na državnu razinu!

Autor: Lareta Žubrinić, 8. 3. 2022.

„Čitanjem do zvijezda“ nacionalni je projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja za djecu i mlade, a naši su učenici postigli izniman uspjeh! Velike čestitke!!yes

Projekt su pokrenuli školski knjižničari osnovnih i srednjih škola Međimurske županije 2009. godine s ciljem popularizacije  knjigu, načitanosti, knjižnica i obrazovanja, potiče istraživački i timski rad, ali i kreativni izričaj i individualni napor.

Namijenjen je učenicima viših razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola. Svake je godine tema projekta drukčija i zadana, a ove godine to je bila tema „Knjiga i film“.

 

 

Dvije su kategorije natjecanja: prva je kategorija kviz znanja, u kojem učenici pokazuju znanje i razumijevanje pročitanih knjiga te pojmova i događaja spomenutih u zadanim djelima, a druga kategorija izrada je kreativnog uratka na temelju pročitanih knjiga.

Naša škola sudjelovala je prvi puta ove nastavne godine, i to u objema kategorijama. Predstavnici su škole u kategoriji kviz: Hana Kribl, učenica 7. r., Kristijan Škrnički i Martina Nikić, učenici 8. r., dok je predstavnica kategorije kreativni uradak učenica Martina Nikić (8. r.).

U našem slučaju izreka „Prvi se mačići u vodu bacaju“ nije točna jer su učenici svojim rezultatima postigli izniman uspjeh te su u objema kategorijama, nakon školske i županijske razine, pozvani na nacionalnu razinu ovoga natjecanja koje će se održati početkom svibnja. 

 

Za kviz znanja bilo je potrebno pročitati 3 knjige i pogledati prema njima snimljene filmske adaptacije. Zadane su knjige: Roald Dahl, „Vještice“, Ransom Riggs, „Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu“ te Frances Hodgson Burnett, „Tajni vrt“.

Učenicima je veliki izazov predstavljalo već i doći do navedenih naslova, budući da većina školskih knjižnica nije opremljena izbornim naslovima koji ne čine lektirne naslove, a uz to je bilo izazovno i pronaći tražene filmske adaptacije novijega datuma. No, to ih nije pokolebalo.

Osim što su učenici vrlo dobri čitači te, osim zadanih lektirnih naslova, čitaju i u svoje slobodno vrijeme, bilo je potrebno redovito se sastajati, o djelima razgovarati, komentirati ih, istraživati događaje koji se u djelima spominju, primjerice Vijetnamski rat, pad Berlinskoga zida te slijetanje na Mjesec, znati ih kronološki poredati ili zamjećivati sličnosti i razlike među pojedinim filmovima i knjigama do u detalje, vrlo dobro poznavanje engleskoga jezika, povijesti, geografije i opće kulture, za kreativan rad trebalo je osmisliti kako prikazati motive iz svih knjiga i filmova na originalan i zanimljiv način te svoj rad prezentirati konkurenciji i povjerenstvu. Sudjelovanje na ovom natjecanju iziskuje mnogo rada i žrtvovanje puno slobodnoga vremena, no nagrađuje ponosom i zadovoljstvom među učenicima i njihovim mentorima.

 

Sa službene Facebook stranice projekta „Čitanjem do zvijezda“ citiramo: U 13. sezoni Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja "Čitanjem do zvijezda", u 2021. - Godini čitanja, ponosno možemo objaviti rekordne brojke i uspjehe koje smo ostvarili kao ambasadori ove hvalevrijedne inicijative Ministarstva kulture i medija. Na zajedničko čitanje književnih naslova pod temom" Knjiga i film" potaknuli smo 297 osnovnih i srednjih škola zajedno diljem Republike Hrvatske, odnosno okupili smo zajednicu od 2500 čitatelja, učenika i mentora te drugih sudionika projekta, na čitanje iz užitka! Čitamo i dalje, nama je svaka godina godina čitanja!!

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Agencija za odgoj i obrazovanje

#godinačitanja

 

Ove smo se godine odlučili sudjelovati kako bismo dodatno obilježili i naglasili Godinu čitanja, a budući da su na natjecanju sudjelovale čak 242 osnovne škole i 55 srednjih škola, posebno se ponosimo našim učenicima koji su izborili državnu razinu te im želimo puno sreće s pitanjima, a ponajviše da nastave hraniti želju za čitanjem, a uvijek budu gladni znanja.

 

Tekst: Božica Filipović Veg, učiteljica HJ

Fotografije: Facebook stranica „Čitanjem do zvijezda“ i Božica Filipović Veg


Izvor: Božica Filipović Veg, nastavnica Hrvatskoga jezika OŠ V. Nazora Nova Bukovica


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju