preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Međunarodni dan muzeja u bukovačkom muzeju

Autor: Lareta Žubrinić, 19. 5. 2022.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, počelo je davne 1977. godine. Tog dana se vrata svih muzeja i galerija širom otvorena svim posjetiteljima, besplatno.
Tom prilikom muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju. Dok služe kao svjedoci prošlosti i čuvari blaga čovječanstva za buduće generacije, muzeji imaju ključnu ulogu kroz obrazovanje  i demokratizaciju kulture.

Oni su posebna mjesta za otkrivanje i poučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama.

Ovogodišnji Dan muzeja obilježen je temom :“Moć muzeja“. A koliku moć i utjecaj oni zaista imaju, vidjelo se u očima naših učenika. Zbog prethodnih pandemijskih godina samo su do sada četvrtaši posjetili naš zavičajni muzej. Učenici su bili začuđeni koliko toga im je nepoznato i neviđeno. 


Velik interes pokazali su prema starim zanatima i alatu kojim su se tada služili kovači, krojači, postolari, vinogradi, primalje, pralje, tkalje…

 


Najveći dio vremena učenici su proveli u školskoj učionici. Tamo su vidjeli brojne knjige koje potječu iz 19. stoljeća kao i nastavna pomagala kojima su se služili njihovi preci.
 

 


Vidno uzbuđeni, učenici su zaključili kako je život nekada bio puno teži i jednostavniji, ali sigurno zabavniji i sretniji za djecu (čuli su kako je nekad bilo puno učenika u razredu).


Svi smo bili sretni što postoje mjesta na kojima se brižno čuva naša prošlost za našu budućnost i što je jedan dan u godini posvećen baš njima.
 

 
e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju